Expo’da İran’ın ‘küresel sofra’sı...

MİLANO - “Expo Milano”da, en ruhu olan pavyonlardan biri İran... Expo konuklarını kapıda daha “rahiyalar”la karşılıyor. “Nane”, “lavanta”, “kekik”... Çift taraflı...

MİLANO - “Expo Milano”da, en ruhu olan pavyonlardan biri İran... 
Expo konuklarını kapıda daha “rahiyalar”la karşılıyor. 
“Nane”, “lavanta”, “kekik”... 
Çift taraflı öbek öbek girişe yerleştirilmiş bu hoş kokulu otlar; ziyaretçiyi anında bir “atmosfer”in içine alıyor. 
İnce, ufak bir “akvaryum patika” üzerinden, yanları açık, oval uzun bir çadır şeklinde tasarlanan pavyonda yürürken; sağ tarafta dev ekranda, sürpriz kırmızı “narlar” patlıyor. 
“Narın cennetin meyvesi olduğu söylenir!” diyor dev ekran: “İran’da 700’den fazla nar çeşidi vardır. İran halıları uzun yıllar narla renklendirilmiştir.” 
“Küresel sofra” temasını işleyen İran pavyonu, bir sofra örtüsünün havalandırılan haline yapılan bir gönderme oluyor... 
Alt katta, restoran bölümüne indiğinizde, iç içe geçen üç büyük havuzda akan şırıl şırıl sular ve fondaki yumuşak müzik de sizi hemen “İran mistisizmine” taşıyor. 
İran, “Milano Expo”nun konseptini isabetle yakalayan ülkelerden biri. 
Proje, sadece Expo’nun ana teması olan “Gezegeni beslemek ve yaşam için enerji” temasına sadık kalmakla kalmamış; aynı zamanda gelenlere “İran’ı duyumsatmayı” da başarmış ve “kokusu”, “tınısıyla” birlikte ziyaretçilere “bir tutam İran yaşatma duygusunu” geçirebilmiş.

Expo BBG gibi 
“Milano Expo”nun baş beklentisi aslında bu: Katılımcıların, temsil ettikleri ülkeleri, Expo’yu gezenlere doğrudan “tecrübe ettirmeleri”/ “yaşatmaları”... 
Bu sade “mutfak/artizanal ürünleri” sergilemek, tattırmakla olmuyor. Söz konusu ülkeyi “duygu”yla hissettirebilmek gerekiyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar