'Erdoğan'a Alman tokadı'

Konu sadece Almanya’da değil, Avrupa basınında çok yerde manşet… Çizmede “Corriere della Sera” örneğin manşete çektiği habere “Erdoğan’a Alman tokadı” başlığıyla...

Konu sadece Almanya’da değil, Avrupa basınında çok yerde manşet…
Çizmede “Corriere della Sera” örneğin manşete çektiği habere “Erdoğan’a Alman tokadı” başlığıyla içerde tam iki sayfa ayırmış…
“Mülteci anlaşmasını riske atabilecek diplomatik yenilgi, belki de gerçekte bir şans” diyen İtalyan gazetesi şöyle devam ediyor:
“Ankara’nın güçlü adamının Bundestag’ın özgür iradesine ipotek koymasını engellemek, (RTE’nin) otoritarizm ve taleplerinin üstesinden gelemeyeceği sınırlar olduğunu sergilemekle kalmayacak; isteklerine karşı konduğunda, mizaha bile tolerans göstermeyen agresifliğini, ulusuna hakaret diye tanımladığı bir konuda nereye dek götürebileceğini de gösterecek!”
Berlin’deki “Ermeni soykırımı” oylaması, sırf Almanya’da değil, Erdoğan için Avrupa çapında böyle bir “turnusol testi” olarak görülüyor.
“Erdoğan bakalım gücünü ne kadar gösterecek” deniyor.

Halep oradaysa arşın burada
Bir ulusal trajedinin “Erdoğan’ın güç testine” dönüşmüş olması başlı başına dehşet verici.
Ama Türkiye ile ilgili her konu bundan böyle Erdoğan’ın şahsında kişiselleştirildiği için; “Ermeni sorunu” gibi büyük bir tarih kesiti bile, doğrudan RTE’ye duyulan tepkilerin malzemesi oluyor.
İnsanlar Erdoğan’ın uluslararası siyasette yıllardır uyguladığı “one minute” üslubuna cevaben artık “Halep oradaysa arşın burada!” diyorlar.
RTE bu nedenle, altın varaklı koltuklarda ağırladığı Merkel’le kotardığı “mülteci anlaşmasını”, bu “Alman tokadı” karşısında şimdi hem de atik tetik biçimde askıya almazsa; otoritesi -sırf Almanya’da değil- Avrupa çapında darbe alacak.
“Erdoğan mı? Demek ki gücü Avrupa’da sade ikinci sınıf komedyenlere yetiyor!” denecek.
Konuyu ilk haber olarak veren bütün büyük Avrupa TV’lerinde, Berlin’deki oylamanın gecesinde sorulan biricik soru yalnız buydu: “Mülteci anlaşması Ankara tarafından bozulur mu, bozulmaz mı?”
BBC’de örneğin Berlin’deki oylama sonucunda “mülteci anlaşmasının riske girmesinin”, Brexit üzerinde tetikleyeceği olumsuz etkiler tartışıldı. Konunun tüm Avrupa’yı etkileyeceği belirtildi.

‘Anlaşma feda edilmez’
“France 24” TV’de gene aynı nedenlerle Berlin’deki soykırım oylamasının “zamanlamasının talihsizliğine” dikkat çekildi.
Analizlerde RTE’nin mülteci anlaşmasını tehlikeye atmayacağının beklendiği söylendi.
Erdoğan’ın da anlaşmaya muhtaç olduğu belirtildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar