Bir cumhuriyet kadınından Cumhurbaşkanı’na mektup

Eski Kadın-Aile, Sosyal Hizmetler Bakanı Önay Alpago’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açık mektup var. Bugünkü “Sağnak”ı, konuyu her yönüyle yetkinlikle değerlendiren...

Eski Kadın-Aile, Sosyal Hizmetler Bakanı Önay Alpago’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açık mektup var. Bugünkü “Sağnak”ı, konuyu her yönüyle yetkinlikle değerlendiren hukukçu-akademisyen Alpago’nun kaygılarını damardan paylaştığım mektubuna ayırıyorum: 
“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Makamına; 
Sayın Cumhurbaşkanımız, 
Size bu mektubu, siyasi kimliğimle değil; bir kadın, bir anne/babaanne, bir hukukçu ve Kadın-Aile ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı olarak yazıyorum. 
Bizleri kaygılandıran, eşit yurttaş temelindeki en yaşamsal haklarımızı tehditeden, kanunlaşması halinde kazanılmış haklarımızı kaybetmemize neden olacak olan kanun tasarısının lütfen geri çekilmesini sağlayınız. 
Zira; 
1- Böyle bir düzenleme önce Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa’nın 174/4maddesi ile resmi nikâh, koruma altına alınmış olan İnkılap Kanunları arasındasayılmaktadır. Dini nikâhın resmileştirilmesi, Anayasa’nın özüne aykırıdır.
2- Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Ve Cumhuriyet ile kadın ‘kul kadın’ olmaktan, ‘yurttaş kadın’ olma kimliğine kavuşmuştur. Resmi nikâh yanında evlilik yaşı, boşanma kararının kocanın değil yargıçların takdirinde olması, mirasta ve tanıklıkta erkekle eşit sayılma ve tek eşlilik haklarına da bir Cumhuriyet yasası olan Medeni Yasa ile kavuşmuştur. 

Şimdi getirilen yasa tasarısı ile kadının en önemli kazanımlarını kaybetmesininönü açılacaktır. Bir sonraki adım, boşanmalara da din adamları mı karar verecek, ya da Medeni Yasa’dan önce olduğu gibi ‘boş ol’ sözü kadının kapı önüne konmasını geri mi getirecek sorusudur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar