Avrupa’nın büyük Yunanistan satrancı

Çipras’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasını izlediniz mi? “Hayır referandumuyla” ilgi odağı olan Yunanistan Başbakanı, aşırı sol ve aşırı sağ partilerin temsilcileri...

Çipras’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasını izlediniz mi? 
“Hayır referandumuyla” ilgi odağı olan Yunanistan Başbakanı, aşırı sol ve aşırı sağ partilerin temsilcileri, ayrılıkçılar, popülistler cephesinde “kahraman” gibi karşılanırken yerleşmiş partilerin yoğun tepkisini aldı.
Bir yanda alkışlar… 
Öbür tarafta ıslıklar… 
Bölünmüş, kamplaşmış bir parlamento; birbirlerine karşılıklı zor tahammül eden Avrupalı parlamenterlerin portresi ile karşılaştık. 
Kuzey ile güney ve… 
Popülist uç oluşumlarla, kendilerini bu partilerin tehdidi altında hisseden düzen partileri arasında karpuz gibi bölünen bir Avrupa’nın resmiydi bu. 
Bölünmeyi gerçekte Çipras yaratmıyor. 
Yabancılar, göç politikaları başta olmak üzere Avrupa Parlamentosu ve siyasetinde, çoktan varlığı hissedilen bir bölünme bu. 
Ama Çipras güçlü bölünmeyi derinleştiriyor ve büsbütün görünür kılıyor. 
Geçen yılın mayıs ayındaki son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, “ABkarşıtlığı”yla oy alan partilerin Strasbourg’a yolladığı temsilci sayısı malum rekor seviyeye ulaşmıştı. 
Anti Avro, anti Schengen duruşlarıyla Avrupa projesine meydan okuyan Fransa’nın aşırı sağ Le Pen’cileri; İngiltere’nin ırkçı Nigel Farage’cıları, İtalya’nın popülistGrillo’cuları Strasbourg’a görülmemiş kalabalıkta temsilci göndererek parlamentonun dörtte birini elde etmişti. 
Çipras’a bir “rock star” muamelesi çeken AP üyeleri şimdi bu partilerden geliyor. 
Gülle gibi eleştiriler de muhafazakâr ve liberal cepheden yükseliyor. 
Liberal grup lideri Guy Verhofstadt’ın parlamento sıraları önünde sarf ettiği sözler unutulur gibi değil: “Sn. Çipras tarihte nasıl hatırlanmak istiyorsunuz? Halkını dahada fakirleştiren bir seçim kazası olarak mı? Gerçek devrimci olarak mı?”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 558 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 211 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 72 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar