Almanya: ‘En alttakiler’in oyu

Almanlar bugün sandık başında. Seçimlerin en akılda kalan olaylarından biri, aşırı sağ AfD (Almanya için Alternatif) Partisi liderlerinden Alexander Gauland’ın, “Uyum Bakanı” Aydan...

Almanlar bugün sandık başında. 
Seçimlerin en akılda kalan olaylarından biri, aşırı sağ AfD (Almanya için Alternatif) Partisi liderlerinden Alexander Gauland’ın, “Uyum Bakanı” Aydan Özoğuz’a “Alman kültürünün ne olduğunu daha anlamamış, ona bunun neolduğunu iyi anlatın ki bir daha buralara gelemesin. Böylece Tanrı’nın yardımıyla kendisini Anadolu’ya gönderir, başımızdan defederiz” demişti.
Alice Weidel ile partinin eş-lideri konumunda görünen siyasetçinin bu sözleri skandal olmuş, “Gizli Führer, Nazi gibi konuşuyor” yorumlarına yol açmıştı. 
Bugün sandıklar açıldığında Almanya’yı bekleyen en büyük kâbus, işte bu profildeki bir partinin beklendiği üzere 3. sıraya oturması olacak. 
Kamuoyu yoklamalarına göre Merkel’in Hıristiyan Demokratlarının (CDU) 1., Martin Schultz’un Sosyal Demokratlarının (SPD) 2. olması beklenirken, Liberaller (FDP), sol kanattaki Linke ve aşırı sağ AfD “3. sıra” için yarışıyor. 
Kamuoyu yoklamalarında yüzde 12-15 bandındaki AfD, “3. parti” olmaya en güçlü aday olarak görülüyor. Bu, 100’e varabilecek büyüklükte bir milletvekili ekibi demek. Böylece II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Alman Parlamentosu’na bu büyüklükte Nazi mirasçısı bir parti girecek.

1930’lardaki gibi 
Tarihin garip tecellisi şu ki Almanya’da oy kullanan Türklerin bir kısmı, Erdoğan’ın da teşvikiyle, bu Nazi artığı partiye oy verecek. 
Erdoğan, Nazi benzetmeleri kullanarak esip üfürdüğü Merkel’in partisi başta olmak üzere, koalisyon ortağı Sosyal Demokratlara, muhalefetteki “Yeşiller”e oy vermeyin demişti. Bu şekilde Türklerin oylarını, aşırı sağ AfD ile aşırı sol uçtaki Die Linke misali partilere yönlendirmişti...
Die Linke, malum... AKP’nin Türkiye’de savunduğu değerlerle taban tabana zıt değerleri savunuyor. 
Beri yanda, “Nazi pratikleri uygulayan Merkel’e oy vermeyin” diyerek seçmenleri AfD’ye yönlendirmek, yağmurdan kaçarken doluya tutulmak oluyor. 
AfD’nin bir numaralı ismi Alexander Gauland’ın skandal açıklamaları, sırf “Aydan Özoğuz’u defetmek” temennisiyle sınırlı değil. O aynı zamanda “Almanya’nın I. ve II. Dünya savaşlarındaki askerleriyle gurur duyması gerektiğini” söyleyen biri. Araştırmalar ayrıca, 4 yıl önce kurulan AfD’nin en güçlü olduğu kentlerin, 30’lardaki Nazizm destekçisi kentler olduğunu gösteriyor.
Bu, partinin, gerek tarihi gerek coğrafi açıdan Nazi geçmişle bir devamlılık çizgisi arz ettiğini gösteriyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar