Kudüs trajedisi

Amos Oz’u, Necef Çölündeki Arad kentinde, mütevazı evinde tanımıştım. Yaşamını “kibbutz”larda geçiren idealist yazar, İsrail’in “güvercin” aydınlarının...

Amos Oz’u, Necef Çölündeki Arad kentinde, mütevazı evinde tanımıştım.
Yaşamını “kibbutz”larda geçiren idealist yazar, İsrail’in “güvercin” aydınlarının başını çekiyor, ’90’ların ilk yarısında yeni olan barış sürecini tüm belirsizliklerine rağmen destekliyordu.
Evinde yaptığımız unutulmaz bir röportajda bana; “İki tür trajedi vardır” demişti: “Shakespeare ya da Çehov tipi. Shakespeare trajedilerinde, perde kapanırken sahnede kan gölü oluşur. Çehov trajedilerinde ise herkes hayatta kalır. Ama büyük tavizler veren herkes için hayatta kalmanın faturası ağırdır. Herkes hayal kırıklığına uğramıştır ve mutsuzdur. Ben, Filistinlilerle yaşadığımız trajedinin son kertede Shakespeare değil, bir Çehov trajedisi ile sonuçlanmasını diliyorum...”
Geçen yıllar Filistinlilerin trajedisinin ne yazık ki Çehov değil, Shakespeare trajedisi ile sonuçlanacağını gösteriyor.
Trump’ın Kudüs kararının ardından patlak veren ilk “Öfke Günü”nde henüz yeni iki kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.
Önümüzdeki günler ve haftalarda bu protesto dalgalarının büyümesiyle, kanlı trajedinin yeni perdeleri açılacak…
 
‘Güvercinler’ yok artık
Oz, bugün suspus.
Trump’ın son Kudüs çıkışı için, “eski güvercin yazar”, “Bölgede artık ileriye dönük hiçbir kehanette bulunulamaz!” demekten öte başka hiçbir şey ekleyememiş.
Yalnız Oz değil, “iki de...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar