Katalonya: Köprüden önce son çıkış

İspanya nefesini tuttu, şimdi hafta başını bekliyor. Bu pazartesi sabahı saat 10’a dek, Katalan özerk hükümet başkanı Carles Puigdemont, yerel Katalan parlamentosunda geçen salı yaptığı...

İspanya nefesini tuttu, şimdi hafta başını bekliyor.
Bu pazartesi sabahı saat 10’a dek, Katalan özerk hükümet başkanı Carles Puigdemont, yerel Katalan parlamentosunda geçen salı yaptığı çıkışa netlik getirecek:
Katalan lider o “tarihi oturumda”, “Katalonya’nın bağımsızlık referandumu sonucunda bir cumhuriyet olmaya hak kazandığını” söylemiş, ancak Madrid’e göya diyalog fırsatı sunmak için bunu bir süre bekleteceklerini ilave etmişti.
Sosyal medyada “Harry Potter”a benzetilen Katalan özerk liderinin ne yârdan, ne serden vazgeçen bu açıklamasına ültimatomla cevap veren İspanya Başbakanı Rajoy ise “Sana pazartesiye dek süre tanıyorum” dedi: “Katalonya’nın bağımsızlığını ilan ediyor musun? Etmiyor musun? Açık konuş!” İhtiyatlı iyimserlik
Nâzım’ın “En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır” mısralarıyla bir yıl önce göreve gelen başkan Puigdemont, şimdi İspanya Başbakanı’na, “Ediyorum işte! Var mı diyeceğin?” derse, yandı gülüm keten helva.
“Anayasal düzene geri dönmesi” için Puigdemont’a üç gün daha süre tanınacak. İsyancı başkan gene hizaya gelmezse; Katalonya’nın özerkliği ile beraber muhtemelen görevinden alınacak. Ve Katalonya’da çok büyük olasılıkla yakın dönemde bir seçim yapılacak. Yenilenen özerk yönetimle -temenni o ki!- yola devam edilecek.
Madrid’de, iki gün önce İspanya’nın “ulusal bayram”ı kutlandı. Kralın verdiği bayram resepsiyonunda bir araya gelen müesses nizamda, işlerin… seçim yoluyla yeniden rayına oturtulacağına dair “ihtiyatlı bir iyimserlik” hâkimdi.
Gözlemciler, çıkmazı netle...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 558 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 211 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 72 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar