Üstünlük soyda değil takvadadır

Hucurat Suresi'nin 13. ayeti "niye yaratıldığımız" sorusunun cevabını şöyle veriyor: "Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere...

Hucurat Suresi'nin 13. ayeti "niye yaratıldığımız" sorusunun cevabını şöyle veriyor:
"Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstününüz, O'ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberdar olandır."
İnsanlar bulundukları bölgeye, şartlara göre farklı kimliklere sahip olabilirler. Birbirlerinden üstün vasıfları da edinmiş olabilirler. Ama hiçbir zaman bunu birbirlerine üstünlük vesilesi yapamazlar.

Dürüst ve erdemli olmalıyız
Kişi kendi iradesi dışı edindiği farklılıkları bir üstünlük gerekçesi yapamaz. Ait olduğu soy, ırk, sop ile değil insani vasıfları ve erdemli karakterleriyle kişi üstünlüğe ulaşır. İnsanların yaratılış farklılıkları, başkasına üstünlük irat etmeleri için haklı bir gerekçe olamaz. Belki yaratılıştaki bazı imtiyazlar onları birbirlerine yardımcı kılar. Bu sorumluluğu yükler.
Ayette "takva" vurgusu vardır. Takva; samimiyet, dürüstlük, erdemli olmak, Allah'tan sakınmak, başkasıyla üstünlük kurma tavrından uzak olmaktır. Üstünlük buradadır zaten.
Kur'an...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sen cennette insanlar ateşte mi? 29 Mart 2024 | 38 Okunma Hased, iyilikleri yer bitirir 28 Mart 2024 | 106 Okunma Komşunuzu ihmal etmeyin 27 Mart 2024 | 45 Okunma Hayatın her aşamasını sünnetle disipline edin 26 Mart 2024 | 206 Okunma Çocukları Allah’la korkutmayın 25 Mart 2024 | 200 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar