Oruç sadece aç kalmak değil

Nefsimizi dizginlemek, kendimize hâkim olmak hakikaten zor. İşte bu günler zoru başarmamız gereken günler... Oruç, susuz kalmak ve yemek yememekten ibaret olan bir ibadet değildir. Asıl oruç kalple ve diğer azalarla tutulur....

Nefsimizi dizginlemek, kendimize hâkim olmak hakikaten zor. İşte bu günler zoru başarmamız gereken günler...

Oruç, susuz kalmak ve yemek yememekten ibaret olan bir ibadet değildir. Asıl oruç kalple ve diğer azalarla tutulur. Rabbine tevekkül ederek kulluk derecesini yükseltmiş insanların orucu, kalp orucudur. Hz. Peygamber (sav) "siz oruçluyken biri size sataşırsa ben oruçluyum desin" buyuruyor.
Bu çok zor. Nefsimizi dizginlemek, kendimize hâkim olmak hakikaten zor. İşte oruçlu olduğumuz günlerde, zoru başarmamız gerekiyor. Belki beceremeyeceğimizi düşünüyoruz. Ama bu yolda gayret etmek hepimizin vazifesi.
Dilimizle oruç tutalım; sadece doğruyu, güzeli söyleyelim. Yeri geldiğinde susalım. Gıybetten özellikle kaçınalım. Gözümüzle oruç tutalım; harama bakmayalım. Kulağımızla oruç tutalım; harama kulak vermeyelim. Harama yaklaşmayalım. Helal yiyelim. Kalbimizle oruç tutalım; Allah'ın rızasını dileyelim. Oruçtan hoşnut olalım.
Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuş: "Ümmetime ramazan ayında beş şey verilmiştir ki, bundan benden önceki hiçbir peygambere verilmemiştir.
1. Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah azze ve celle ümmetime (rahmet bakışıyla) bakar. Allah her kime böyle bakarsa ona ebedi olarak azap etmez.
2. Akşamladıklarında ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Temiz tutun ama bundan dolayı da üzülmeyin.
3. Melekler her gün ve gece oruç tutanlara istiğfar ederler, bağışlanmalarını dilerler.
4. Allah azze ve celle cennetine emredip; "kullarım için hazırlanıp süslen. Onların dünya meşakkatlerinden kurtulup benim yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı" buyurur ki insan ahirette cennete girebilsin.
5. Gecenin sonu olunca, Allah bütün tecelli ettiklerini, hepsini bağışlar.
Rabbimiz bizden zor bir şey istiyor ama mükâfatını kat kat veriyor. Ramazan, işte böyle bereketli bir ay.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal medya kirliliğine dikkat! 19 Nisan 2024 | 42 Okunma Ramazan sonrası yapmamız gerekenler 12 Nisan 2024 | 35 Okunma İdeal Müslüman nasıl olmalı? 09 Nisan 2024 | 80 Okunma Mazlumun sahibi Allah’tır 08 Nisan 2024 | 43 Okunma Allah’ın örttüğünü siz de örtün 07 Nisan 2024 | 96 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar