Tarihi şahsiyetlere dokunmayın

Bu günlerde tarihte yer almış insanlarla ilgili ağır ve incitici ifadeler kullanmak alışkanlık hale geldi. Tarihin, kendi içinde bugün doğru yorumlayamayacağımız olaylarla dolu olduğunu biliyoruz. Bugün...

Bu günlerde tarihte yer almış insanlarla ilgili ağır ve incitici ifadeler kullanmak alışkanlık hale geldi.
Tarihin, kendi içinde bugün doğru yorumlayamayacağımız olaylarla dolu olduğunu biliyoruz. Bugün oturduğumuz yerde veya önümüzde yazılı metinlere bakarak bazı dönemleri değerlendirmek, nihai bir kanaate varmak sakıncalı sonuçlar doğurabiliyor.
Bizi isabetli sonuçlardan da uzaklaştırabilir.
Gerek Osmanlı dönemi ve sultanları ile ilgili uluorta yapılan çirkin değerlendirmeler, gerekse de yakın dönemle ilgili hiçbir faydası olmayan ve hakarete varan sözler bize zarardan başka hiçbir şey miras bırakmayacaktır.
Önemli olan bundan sonra ne yapmamız gerektiğidir. Tarihteki hatalara düşmemek için neler konuşmalıyız, hangi hadiseden hangi sonuçları ve derslerini çıkarmalıyız.
Bize fayda sağlayacak yol budur.
Sevdiğimiz veya sevmediğimiz kişilerle geleceği beraberce nasıl inşa edebiliriz. Bunu araştırmalıyız.
Beraber yaşamak zorundayız. Kavga ederek yaşayamayız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hased, iyilikleri yer bitirir 28 Mart 2024 | 97 Okunma Komşunuzu ihmal etmeyin 27 Mart 2024 | 42 Okunma Hayatın her aşamasını sünnetle disipline edin 26 Mart 2024 | 204 Okunma Çocukları Allah’la korkutmayın 25 Mart 2024 | 200 Okunma Zekât bir borçtur 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar