İngiltere ve Rusya’nın ‘örtülü operasyon’ ile imtihanı

İngiltere ile Rusya arasında kriz devam ediyor. Krizin nedeni, çift taraflı çalışan eski Rus askeri istihbarat albayı ile kızının Londra’da uğradığı kimyasal saldırı. Lokantada yemek yerken sinir...

İngiltere ile Rusya arasında kriz devam ediyor. Krizin nedeni, çift taraflı çalışan eski Rus askeri istihbarat albayı ile kızının Londra’da uğradığı kimyasal saldırı. Lokantada yemek yerken sinir gazına maruz kalan sabık Albay Sergey Skripal ve kızı hastanede ve hayati tehlikeleri devam ediyor. Kurbanın eski Rus istihbarat subayı olması, operasyonun profesyonelliği, kullanılan kimyasal malzemenin özelikleri işin içinde bir “devlet” parmağı olduğuna işaret ediyor.

Nitekim İngilizlere göre “olağan fail” Rus istihbaratı. Bu düşünceyle hareket eden İngiltere 23 Rus diplomatı, “diplomat kisvesi altında istihbarat elemanı olmakla itham ederek” sınır dışı etme kararı aldı. Ardından da yeni yaptırımlardan söz etmeye başladı. Konuyu NATO ve BM gündemine taşıyarak Rusya’ya karşı diplomatik saldırı başlatmış oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırının “kabul edilemez” olduğunu ve kapsamlı soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Açıklamanın en dikkat çekici kısmı ise “sinir gazının silah olarak kullanılmasının hiçbir koşulda kabul edilemeyeceği” ve “bir devlet tarafından kullanımının da uluslararası hukukun ihlali anlamına geleceği” yönündeki ifadesiydi. Üstelik bütün bunlar, Suriye’de “zehirli gaz” tartışmaları sürerken vuku buldu. Aynı olaya sert tepki veren ABD’nin BM Büyükelçisi de ülkesinin İngiltere ile “özel” ilişkilerine dikkat çekerek açık desteğini ilan etti. Rusya bu iddiaları soğukkanlılıkla “inkâr” etmeyi sürdürürken, İngiltere’ye misilleme yapacağını ilan etti. Genel gidişata ve tartışmalara bakacak olursak, konu daha uzun süre gündemde kalacak gibi görünüyor. Çünkü bu düşünceyi destekleyen birçok neden var.

Rusya-İngiltere ilişkileri hassas bir süreçten geçiyor. Rusya’nın doğu Avrupa hamleleri, ABD ile gerilen ilişkiler İngiltere’nin politikalarını da etkiliyor. Ne de olsa Soğuk Savaş’ın izleri tamamen silinmiş değil, özellikle de istihbarat dünyasında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çin-İran ilişkilerine dair 14 Temmuz 2020 | 2.454 Okunma Çin ve Doğu Türkistan 10 Temmuz 2020 | 3.256 Okunma Türkiye’nin Libya hamlesi politik düzeyde taşları yerinden oynatırken 07 Temmuz 2020 | 3.462 Okunma ‘Centilmenler’ başkalarına ait mektupları okumazlar mı? 30 Haziran 2020 | 2.231 Okunma ABD ve AB “yıllık terörizm raporlarını” birlikte okumak 26 Haziran 2020 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar