İdlib, denize çıkmak ve analiz sorunu -2-

Gelişmeleri PKK pencere-sinden değerlendirmek örgütün İdlib’den Akdeniz’e açılacağı tezini test etmemizi sağlayabilir. Tüm aktörler gibi PKK da bu günlerde belirsizliklerden muzdarip. Çünkü...

Gelişmeleri PKK pencere-sinden değerlendirmek örgütün İdlib’den Akdeniz’e açılacağı tezini test etmemizi sağlayabilir. Tüm aktörler gibi PKK da bu günlerde belirsizliklerden muzdarip. Çünkü örgütü de etkileyecek bir dizi gelişme yaşanıyor.  

Irak’ta yaşanan belirsizlikler listenin başında geliyor. Bu, herkes için yeni riskler ve fırsatlar demek. Nitekim peşmergenin ricatı bir dizi gelişmeyi tetikledi. Kürt Bölgesi istikrarsızlığa sürüklenebilir, Barzani meşruiyetini ve otoritesini kaybedebilir. Bu, PKK için iyi haber olabilir. Ancak sonuç alabilmesinin daha fazla militanı bölgede hazır tutmasına bağlı olduğunu biliyor.  

Diğer gelişme, PKK için stratejik öneme sahip Suriye, Kuzey hattının, Sincar gibi, Barzani’nin kontrolünden çıkmasıdır. Bu, PKK için ilave kuvvet anlamına gelir.  

Üçüncüsü, Türkiye, Irak ve İran’ın işbirliği PKK’ya yansıyabilir. Anlaşma PKK’yı da kapsadığı takdirde, örgütün Kuzey Irak’ta daha fazla kuvvet bulundurması elzemdir. Öte yandan, Türk hükümetinin “Terörle mücadeleyi teröristin bulunduğu yere taşıyacağız”  ifadesi, PKK’yı Irak sınırı boyunca ve Kandil’de daha fazla kuvvet bulundurmaya zorlayacaktır. Buna Türkiye içindeki örgüt varlığı, faaliyetleri de dâhil edilince PKK’nın çoğu bölgelerde savunmayı önceleyeceği ve hatırı sayılır bir kuvveti elinin altında bulunduracağı anlaşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çin-İran ilişkilerine dair 14 Temmuz 2020 | 2.454 Okunma Çin ve Doğu Türkistan 10 Temmuz 2020 | 3.256 Okunma Türkiye’nin Libya hamlesi politik düzeyde taşları yerinden oynatırken 07 Temmuz 2020 | 3.463 Okunma ‘Centilmenler’ başkalarına ait mektupları okumazlar mı? 30 Haziran 2020 | 2.231 Okunma ABD ve AB “yıllık terörizm raporlarını” birlikte okumak 26 Haziran 2020 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar