Vekilleri bırakıp asaleten savaşmaya başlarlarsa...

Suudi Arabistan ile İran arasındaki kriz, Suudi Arabistan’ın aralarında Şii din adamı Ayetullah El Nimr’in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasını infaz etmesiyle başladı. İran, idamlara tepki gösterdi...

Suudi Arabistan ile İran arasındaki kriz, Suudi Arabistan’ın aralarında Şii din adamı Ayetullah El Nimr’in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasını infaz etmesiyle başladı. İran, idamlara tepki gösterdi ve “Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek” şeklinde açıklamalar yaptı. Ayetullah Nimr’in idamına tepki olarak yüzlerce kişi Tahran’da protesto için toplandı, Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve konsolosluk binalarına saldırılar düzenlediler. Bunun üzerine Suudi Arabistan, İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini bildirdi, ekonomik ilişkilerini de sonlandıracağını duyurdu.

Saflar hemen kuruldu.

Bahreyn, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran’a karşı üç aşağı beş yukarı Riyad’la aynı çizgide konumlanmayı seçti.

İran’la ittifakı bilinen Rusya arabuluculuk rolüne soyundu.

Tarafsızlığa vurgu yapanlar: Türkiye ve BM.

Kârlı çıkan IŞİD. Kriz kısa vadeli olursa nefes alacak, uzun vadeli olur hatta giderek keskinleşir ve mezhebe endeksli cepheler kurulursa kendisiyle mücadele etmek için kurulan koalisyonlar başka bir şeye dönüşeceği için kazançlı çıkacak.

ACEM YAYGARASI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 289 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.132 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar