‘Sistem bozuk’ dedi, kazandı

Trump’ın yükselişi ABD standartları için bile yeterince şaşırtıcıydı, şimdi ise onu 45. ABD Başkanı olarak selamlamak durumundayız.Bugünlerde yapılan her analiz “Taç giyen baş...

Trump’ın yükselişi ABD standartları için bile yeterince şaşırtıcıydı, şimdi ise onu 45. ABD Başkanı olarak selamlamak durumundayız.
Bugünlerde yapılan her analiz “Taç giyen baş akıllanır” cümlesiyle başlayan iyimser temenniler içerecek. Ama asıl soru hep orada olacak: Ya akıllanmazsa?
Türkiye için kötünün iyisi oldu denilebilir. Obama döneminde hayli gerilen Türkiye-ABD ilişkileri bağlamında, Obama’nın devamı pozisyonunda olacak Clinton ile “yeni bir sayfa” açma ihtimali azdı. Trump’la kısa vadede olumlu temaslar görebiliriz. Türkiye, FETÖ bağlamında iade taleplerine pozitif cevap alabilir. Ama gece yarısı uyanıp öfkeyle eski kâinat güzeli hakkında tweet’ler atan bir profil hakkında uzun vadede bir öngörü yapmak zor. Hem de Türkiye ve ABD’nin coğrafyamıza ilişkin devlet politikaları birbiriyle çelişir durumda iken.
ABD başkanlık seçimi sonucunun Türkiye’yi olumlu ve olumsuz yönde ilgilendiren boyutları sonraki yazının konusu olsun. Önce ABD açısından önemine bakalım. Çünkü Donald Trump’ın başkan seçilmesi, ABD halkının ABD sistemine yaptığı en tuhaf rest olarak tarihe geçebilir.
ABD halkı, İslamofobik ve göçmen karşıtı vaatleriyle öne çıkan, trilyonlarca doları oldu- ğu halde vergi ödemeyen, hakkında taciz iddiaları bulunan, seksist ve maço bir adamı sırf “Sistem bozuk” dediği için; Washington’daki yerleşik düzeni eleştirdiği için başkan yaptı.
Medyanın antipropagandasına, doğru dürüst bağış almamasına ve en başta adayı olduğu Cumhuriyetçilerin ağır topları tarafından desteklenmemesine rağmen seçildi Trump. Kadın düşmanı olmasına rağmen kadınlardan, ahlaksız bir adam profili vermesine rağmen “İncil kuşağı” olarak adlandırılan eyaletlerden, göçmen karşıtı olmasına rağmen bazı Latinlerden, ayrıca Latinlerden nefret edenlerden, garibanlardan ve garibanlara dönüp bakmayanlardan, “siyah başkan”a karşı zihni komplo teorileriyle dolup içi öfkeyle şişmiş beyazlardan, İslamofobiklerden oy aldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 288 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar