Rusya’nın ‘kaza’ mesajları

Rus savaş uçakları 9 Şubat’ta El Bab’da bulunan askeri birliğimizi vurarak 3 askerimizi şehit etti. Rusya olayın kaza olduğunu öne sürdü. Özür dileyip dilemediği ise hâlâ net değil. Zira...

Rus savaş uçakları 9 Şubat’ta El Bab’da bulunan askeri birliğimizi vurarak 3 askerimizi şehit etti. Rusya olayın kaza olduğunu öne sürdü. Özür dileyip dilemediği ise hâlâ net değil. Zira Kremlin’den daha sonra yapılan açıklama “Kaza oldu, özür dileriz” diyen bir tarafın tutumu gibi değildi. Dediler ki: “Askerlerimiz teröristlere karşı düzenledikleri operasyon sırasında Türk partnerlerimizin bize verdikleri koordinatlara göre hareket ediyorlardı. Bu koordinatlar içerisinde Türk askerlerinin bulunmaması gerekiyordu. Bu yüzden böyle kazai bir olay meydana geldi.”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklama ise bu iddiayı teyit etmiyor.

TSK’nın açıklamasından anladığımız durumun detayları şöyle:

1- Ortada bilgi paylaşımı sorunu yok. İki ülke arasında 12 Ocak 2017 tarihinde imzalanan ve yaklaşık bir aydır yürürlükte olan mutabakat doğrultusunda TSK harekâtına ilişkin bilgiler Rus muhataplarla düzenli ve karşılıklı olarak paylaşılıyor.

2- Askerimiz 10 gündür aynı, yani 9 Şubat’ta vuruldukları noktadalar.

TSK açıklamasında kullanılan tam ifade şöyle: “9 Şubat 2017 tarihinde uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır. 8 Şubat 2017 tarihinde Rusya Federasyonu birliklerinin kontrolünde bulunan bölgeden, dost unsurların bulunduğu noktaya bir roket atılması üzerine, unsurlarımızın bulunduğu noktanın koordinatları son olarak aynı gün akşam saat 23.11’de Humeymim’de bulunan harekât merkezindeki sorumlu personele tekrar iletilmiştir. Aynı saatlerde Ankara’daki Rus Silahlı Kuvvetleri Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’na davet edilerek unsurların bulundu- ğu noktaların daha önce de verilen koordinatları, bir kez daha elden kendisine verilmiştir.”

DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU

Bu açıklama Kremlin Sözcüsü Peskov’un, yaşananların Türk istihbaratının hatası olup olmadığı yönündeki soruya verdiği yanıtı boşa çıkarıyor. Peskov, “Bunun koordinatların verilmesindeki koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim” demişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 288 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar