Paranın gücü, gücün paralanması

BM Genel Kurulu’nda alınan karar hem Trump hem de Netanyahutarafından “bağlayıcı olmadığı” gerekçesiyle hafife alınıyor; daha doğrusu bu iki başkan “Vız gelir...

BM Genel Kurulu’nda alınan karar hem Trump hem de Netanyahutarafından “bağlayıcı olmadığı” gerekçesiyle hafife alınıyor; daha doğrusu bu iki başkan “Vız gelir tırıs gider” görüntüsü vermeye çalışıyor. Hatta ve hatta, şaka gibi ama Yisrael Hayom Gazetesi, “İsrail için başarı: 35 ülke çekimser kaldı” gibi bir manşet bile attı. İsrail’in diplomatik çabalarının ve Trump’ın tehditlerinin işe yaradığından bahsedildi!

Makale yazarı Ron Prosor, oylamanın yalnızca ABD’nin yaklaşımı için değil, İsrail’in dış politikası için de bir zafer olduğunu belirtti. Prosor’un aktardığına göre çekimser kalmayı seçen Kanada, Avustralya, Çekya, Arjantin, Kolombiya, Meksika, Güney Sudan ve Macaristan, İsrail’in stratejik hedef olarak seçip ziyaret ettiği ve maddi yardım yaptığı ülkeler. BM oylamasında çekimser kalmaları tam da bu nedenle İsrail için bir zafer imiş.

Fanatiklik böyle bir şey. Realiteyi algılama sorunu yaratıyor. Zira ABD’den hatırı sayılır ölçüde yardım almış olan Suudi Arabistan, Afganistan, Irak, Ürdün ve Mısır bile ABD’nin Kudüs kararını kınama kararına “evet” oyu verdi. Son yıllarda İsrail’le ilişkilerini geliştiren Hindistan öyle. Dahası, İsrail’in Ortadoğu’nun kalbine saplanan bir hançer olarak kurgulanması işinin ilk adımını atan İngiltere de öyle.

Öte yandan inanç da böyle bir şey. İsrail, siyonistlerin “inana inana”, adım adım bugünlere taşıdığı bir olgu. Yisrael Hayom yazarı şunu söylemek istiyor. “Bugün 9 ret, 35 çekimser. Yarın daha fazla. Kesenin ağzını açık tutalım. Bir gün mutlaka olacak.”

Tam bu noktada İsrail BM Temsilcisi Danny Danon’un BM’deki konuşmasında gösterdiği tarihi esere değinmek lazım. Danon’un elindeki MS 67 yılına ait, üzerinde İbranice “Zion’a Ögürlük” yazan bir bozuk para.“Bu para...” diyor, “Yahudilerin Kudüs’le olan antik bağını kanıtlıyor. Kudüs’le olan bağımız koparılamaz. Hiçbir UNESCO kararı, hiçbir boş konuşma, hiçbir Genel Kurul kararı bizi Kudüs’ten ayıramayacaktır”.

MÜSLÜMANLARI BÖLMEYE ÇALIŞTI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 284 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 321 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.128 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 569 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 125 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar