Obama’nın danışmanı

Obama’ya yıllarca danışmanlık yapan Philip Gordon 2015’in Eylül ayında “Suriye Üzerine Tekrar Kafa Yorma Zamanı” başlığını taşıyan bir yazı yazdı. Medyascope internet...

Obama’ya yıllarca danışmanlık yapan Philip Gordon 2015’in Eylül ayında “Suriye Üzerine Tekrar Kafa Yorma Zamanı” başlığını taşıyan bir yazı yazdı. Medyascope internet sitesi tarafından Türkçe’ye de çevrilen yazı, ABD’nin Suriye politikasını tam olarak aydınlatıyor. Zira Gordon, ABD Dış İlişkiler Konseyi’nin Kıdemli Üyesi, 2013-15 yılları arasında Beyaz Saray Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Körfez Bölgesi Koordinatörü olarak görev yapmış biri ve söyledikleri ABD’nin Suriye hakkında seçtiği “çözümsüzlük” ve “faydalı kaos” politikasının ne kadar bilinçli bir seçim olduğuna ilişkin olarak “delil” özelliği taşıyor. Ayrıca, İran’ın nasıl olup da bu kadar mevzi kazandığı da satır aralarından kafasını uzatmakta.

Mesela Obama yönetiminin neden Esad’ı devirmekten yana olmadığı yönündeki soru ve eleştirilere cevap verirken Rusya ve İran’ı gerekçe gösteriyor Gordon:“...Rusya ve İran’ın da stratejik çıkarlarını ciddi bedeller ödeyerek korumak istemelerini dikkate alırsak, kimse rejimi gerçekten devirmek için ne kadar büyük bir çaba gerektiğini görmezden gelemez.”

Yazının en önemli yanı “muhalefeti destekleme” seçeneğinin elendiğini açıkça ifade etmekten kaçınmaması: “...ABD ve ortaklarının, İran, Rusya ve Hizbullah destekli bir düzenli orduyu şiddetle bastıracak bir ‘ılımlı’ muhalefeti belirleyip, silahlandırıp eğitmesinin ne kadar zor olduğu açıkça görülmüştür.” 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 289 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.132 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar