Maliye Bakanlığı, Mavi Marmara'ya karşı

Mavi Marmara mağdurları, İsrail’e karşı Türkiye’de hem ceza davası, hem de tazminat davası açmışlardı. Gemide şehit olanların aileleri ile 31 Mayıs 2010’da o gemide bulunanlar ve zarar görenler...

Mavi Marmara mağdurları, İsrail’e karşı Türkiye’de hem ceza davası, hem de tazminat davası açmışlardı. Gemide şehit olanların aileleri ile 31 Mayıs 2010’da o gemide bulunanlar ve zarar görenler, İsrail’e karşı Türkiye’nin her yerinde hem ceza hem tazminat davası açtılar. Hükümetin İsrail ile anlaşmasından sonra ceza davaları düştü, tazminat davalarının muhatabı ise Adalet Bakanlığı’nın mahkemelere gönderdiği bir yazı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Maliye Bakanlığı oldu. Maliye Bakanlığı’nın İsrail’e karşı açılmış ancak Türkiye-İsrail anlaşmasından sonra bakanlığın taraf olduğu bir davaya gönderdiği savunma dilekçesi ise ciddi tartışmalara neden oldu; sosyal medya da insaftan yoksun tanımlar içeren söz konusu dilekçe üzerine yapılan eleştirilere sahne oldu.

Savunmada, Mavi Marmara’ya binerek Gazze’ye yardım götürmeye çalışanların İsrail-Gazze arasındaki gerilimi bilmeleri ve uğrayacakları zararı öngörebilir durumda oldukları, saldırı ve müdahaleleri göze alarak yola çıktıkları iddia ediliyor. İsrail’in söz konusu saldırıyı uluslararası sularda yapması gibi, İsrail’i apaçık kusurlu yapan ve artık herkesin bildiği etmenlerden bihaber bir tutum sergilenerek davaların reddi talep ediliyor.

Türkiye-İsrail anlaşmasının getireceği sıkıntılar başından belliydi. Şimdi söz konusu davalar nedeniyle Türkiye siyasetinde, seçim meydanlarında övülen, kahraman olarak anılan Mavi Marmara şehit yakınları ve gaziler itham edilir hale geldi. Savunmada kullanılan dilin öfkeye neden olacağı da “öngörülebilir”di. Ancak Maliye Bakanlığı son derece anlaşılabilir olan öfkeyi “Bakanlığımızı hedef alan haksız bir kampanya” olarak nitelendiren bir açıklama yaptı.

Açıklamada Mavi Marmara olayı ile ilgili tazminat ödemelerinin yapılmaması veya geciktirilmesi gibi bir yaklaşımın asla söz konusu olmadığı belirtiliyor. “Kamuoyuna intikal eden savunmaya ilişkin cevap ve açıklamaların hukuki bir formatta hazırlandığı, ancak maksadını aşan veya yanlış anlamaya mahal verebilecek bir sonucu da istemeden doğurduğu anlaşılmaktadır” denilerek savunmada kullanılan ifadelerin sorunlu olduğu kabul ediliyor. Ancak “Söz konusu tazminatın ailelere ödenmesini sağlamak üzere Adalet Bakanlığı ile çalışmalar müştereken yürütülmektedir. Diğer taraftan ailelerce bakanlığımız aleyhine açılmış tazminat davaları bulunmaktadır” ifadeleri ile kamuoyunun tepkisini çeken savunma dilekçesinin sadece özel olarak Maliye Bakanlığı’na açılan davalara ilişkin olduğu da ima ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 288 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar