Kuzey ve Güney: Yeniden

ABD’nin güney eyaletlerinden Virgina’nın cennet köşelerinden biri olan Charlotteville bir anda Ku Klux Klan kukuletaları, yanan meşaleler, swastika (gamalı haç) işaretleriyle dolu bayrakların boy gösterdiği bir kâbusun...

ABD’nin güney eyaletlerinden Virgina’nın cennet köşelerinden biri olan Charlotteville bir anda Ku Klux Klan kukuletaları, yanan meşaleler, swastika (gamalı haç) işaretleriyle dolu bayrakların boy gösterdiği bir kâbusun fonu oldu. Kuzey-Güney savaşında Güney’i seçerek ayrılıkçı konfederasyon tarafında savaşan ve hâlâ güneylilerin saygı duyduğu bir general olan Robert Edward Lee’nin heykelinin kaldırılması planı, ahaliyi ve ahaliyi organize etme yönünde giderek daha fazla etkin olduğu gözlemlenen Alt-Right (Alternatif Sağ) akımın üyelerini sokaklara döktü. Onlara karşı anti faşist hareket Antifa da sokağa çıktı ve olaylar gelişti.

Nihayetinde yürüyüşe dalan araba Heather Heyer adlı kadının ölümüne ve 30’dan fazla kişinin ölümüne yol açtı. İşin ilginç tarafı bazı haberlerde arabayı kullananın da, hayatını kaybeden ABD vatandaşının da Antifa üyesi olduğu bilgisinin geçmesi.

Trump’ın olayları kınaması yarım ağız ve gecikmeli oldu; çünkü başkan iki tarafın da suçlu olduğuna inanıyordu. Baskılarla karşılaşınca geri adım attı. Ancak olayların etkisi durulmadı.

“ABD savaşında Kuzey mi haklıydı, Güney mi?” tartışması bizim işimiz değil. “Güney için savaşan Robert E. Lee’nin bir tane kölesi yokken, Kuzey için savaşan Ulysses Grant’ın ise evi köle doluydu” tartışmasına girmek de abes.

Ancak Virgina’daki olaylarda karşımıza çıkan iki taraf var ve ikisinin büyümesi de Trump’ın başkan olmasından bağımsız değil.

Ve iki grubun izlenmesi de önem arz ediyor.

Neden mi? Çünkü bu iki grubun tabanlarını büyütüp büyütemeyecekleri, çatışmalarının artıp artmayacağı; dünya jandarması konumunda olan ve Trump başkanlığında giderek daha fazla destabilize olduğu izlenimi veren ABD’nin kaderi açısından önemli. ABD’nin kaderi de, dünya devinin sorunlarını ihraç ettiği ve edeceği ülkeleri/bölgeleri ciddi şekilde ilgilendiriyor. İlgilendirmeli.

VİRGİNİA'DAKİ OLAYLARDA KİM KİMDİR? 

TRUMP seçildiğinden beri adını giderek daha fazla duyuran akımların biri: Alt-right.

Aslında 2015’ten beri yayılan, “İncil Kuşağı” (Bible Belt) eyaletlerinde görünür olmaya başlayan, kapsamı belirsiz olmakla beraber internet üzerinde oldukça aktif; swastikalı, kukuletalı adamlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 287 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 571 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar