İşe yaramayan sabotajlar listesi

Meşhur Türk Akımı doğalgaz boru hattının hükümetler arası anlaşması, bütün engellere rağmen nihayet imzalandı. Rusya da Türkiye de memnun. Rus basını, Erdoğan-Putin görüşmesine...

Meşhur Türk Akımı doğalgaz boru hattının hükümetler arası anlaşması, bütün engellere rağmen nihayet imzalandı. Rusya da Türkiye de memnun. Rus basını, Erdoğan-Putin görüşmesine geniş yer ayırdı ve haberler “Putin ve Erdoğan, Türk Akımı, doğalgaz indirimi ve tarım ürünleri konularında anlaştı” ibaresinin yanı sıra şu müjdeyle neşvü nema buldu: “Türk meyvesi geri dönüyor.”

Engeller dedim. Çünkü ABD bu anlaşmaya karşıydı ve gizlemiyordu. ABD’ye göre Türk Akımı Projesi, Ukrayna’yı by-pass ederek Avrupa’ya gaz götürmeye çalışan Güney Akımı’nın aynısıydı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İlişkileri Özel Temsilcisi Amos Hochstein, 23 Mart 2015’te Hürriyet’e verdiği bir röportajda Rusya’nın doğalgazı siyasi bir silah olarak kullandığını, dolayısıyla Türk Akımı’nın da siyasi bir proje olduğunu, gerçekleşmemesini umut ettiğini ifade ediyordu. Türkiye’nin yapması gereken, TANAP’a yoğunlaşmaktı.

Aynı yıl kasım ayı içinde Türkiye, Rusya’nın uçağını düşürdü. Türkmendağı gibi Türkiye için önemli saydığı bir bölgeyi bombalarken düşürülen uçak, Türkiye’nin angajman kurallarını da ihlal ettiği için hak edilmiş bir cezanın doğal kurbanı muamelesi gördü. Bugün ise o uçağın Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin bozulmasını sağlamak ve NATO’ya (yani ABD politikalarına) mahkûm etmek için ordu içindeki FETÖ’nün müdahalesiyle düşürüldüğüne kesin gözüyle bakılıyor.

Aynı şekilde, 29 Haziran 2016’da, Rusya ile ilişkilerin düzelmesi için ilk adım atılır atılmaz gerçekleşen Atatürk Havalimanı saldırısı; 42 kişiyi ölüme gönderen o vahşi eylem şimdi çok daha manidar görünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 289 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar