Hatırlatmak lazım: OHAL’deyiz

Adli yıl Beştepe Külliyesi’nde yapılan bir toplantıyla açıldı. CumhurbaşkanıErdoğan’ın konuşma yapmak için salona girdiği sırada hâkimlerin ayağa kalkması ve alkışlaması...

Adli yıl Beştepe Külliyesi’nde yapılan bir toplantıyla açıldı. CumhurbaşkanıErdoğan’ın konuşma yapmak için salona girdiği sırada hâkimlerin ayağa kalkması ve alkışlaması da dahil olmak üzere, açılışın tamamı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tepkisine neden oldu.

Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın şu sözüne yürekten katılıyorum. ‘Yenikapı ruhu yaşatılmalı’. Ben Yenikapı’da 12 maddelik bir konuşma yaptım. Konuşmanın birinci maddesi şuydu. Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayın” dedi. Ayrıca şunları da:

“Siz adli yılı açtınız, güzel. Bir de kalkıp siyasi konuşma yapıyorsunuz. Açıkça belli konuları suç kapsamında değerlendiriyorsunuz. Ne demektir bu? ‘Sevgili hâkimler, ben size söylüyorum. Kararı böyle vereceksiniz’ demektir. Tam bir yüz karası toplantıdır bu.”

Erdoğan ise bir gazetecinin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu’nun ifadelerini “ayıp” bulduğunu söyledi: “Cumhurbaşkanı yasama, yürütme ve yargının da başıdır, devletin başıdır. Milletin mekânında adli yıl açılış töreni yapılması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, güçlendirir.”

En iyi niyeti elden bırakmayalım, şöyle diyelim: Kılıçdaroğlu “Ancak normal bir zamandaymışız gibi davranırsak normları koruyabiliriz” diye düşünüyor herhalde. Oysa normal zamanlarda değiliz, OHAL’deyiz.

Halk tarafından seçilen ve tarafını ilk günden itibaren ortaya koyan, AK Parti ile bağını kesmeyen, kısacası alışılageldik bir Cumhurbaşkanlığı görevi icra etmeyen bir Cumhurbaşkanı’na, “Yargıçlarla aranızda mesafe olmalı” uyarısı 15 Temmuz öncesinde anlamlı bir hatırlatma olurdu, belki bir ya da iki yıl sonra da öyle olacak. Kılıçdaroğlu’nun anlamadığı şu: 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı “adliyeye siyaset sokulması” olarak telakki ettiği durumun yanından bile geçemiyor olacaktık. Bırakın bağımsız yargıyı, adil bir yargımız olacak mıydı orası bile meçhul. Şimdi Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkan ve alkışlayan yargıçlar eleştiriliyor. Ama 15 Temmuz başarılı olsaydı, o yargıçların yerinde verdiği gerekçeli kararda Fethullah Gülen’i “mehdi” ilan eden türde yargıçlar olacaktı, alçıdan yapılmış elleri öpmek için kuyruğa giren hukuk adamlarımız olacaktı.Kılıçdaroğlu bu kısmını düşünüyor mu?

Kuşkusuz 15 Temmuz her eleştirinin, her sorgulamanın önüne çekilen bir mazeret bendi olmamalı. Ancak darbe ve geri püskürtülmesinin üzerinden şunun şurasında sadece bir buçuk ay geçtiği ve eğer o darbe savuşturulmasaydı başımıza gelecek yüzlerce felaket olasılığı, hatta ve hatta halen olağanüstü hal ilan edilmiş bir ülkede yaşadığımız gerçeği de hafife alınmamalı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 288 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar