Hamas ve sokaktaki Filistinli

İKİ gündür, İbrahimi dinlerin buluşma noktası olan Kudüs’ün, inançlar kadar çatışma ve gerilimi de diri tuttuğuna dair gözlemlerimi yazıyorum. Ziyaretimiz Kudüs’e yakın tarihi...

İKİ gündür, İbrahimi dinlerin buluşma noktası olan Kudüs’ün, inançlar kadar çatışma ve gerilimi de diri tuttuğuna dair gözlemlerimi yazıyorum. Ziyaretimiz Kudüs’e yakın tarihi mekânları, şehirleri de kapsıyordu, Beytüllahim, Eriha ve Lut Gölü civarını da görme imkânımız oldu, ancak bunlar arasında en çarpıcı olanı İsrail rejiminin ve siyonist Yahudi yerleşimcilerin sergilediği baskı ve yıldırma politikalarını gözlemleyebildiğimiz El Halil’di.

El Halil’in en önemli niteliği, Hz. İbrahim’in kabrinin bulunduğu camiye de ev sahipliği yapan şehir olmasıydı. Hem İslam hem de Musevi kaynakları, İbrahim’in kabrinin o mekânda olduğu konusunda mutabık. Bu nedenle İsrail, caminin yarısını havraya çevirmiş. Dahası İbrahim Camii ve makamı 15 Ocak 1997’de yapılan bir anlaşmayla 2 bölgeye ayrılmış olan kentin H2 bölümünde; yani İsrail kontrolündeki eski şehirde yer alıyor.

OLUMLU KARŞILANDI

Bu bölümde 40 bin Filistinliye oranla az sayıda Yahudi göçmen var. Sorun şu ki Yahudi yerleşimcileri “korumak” için 4000 İsrail askeri görev yapıyor; daha doğrusu yerleşimcilerin Filistinlilerin evlerini gasp etmesini sağlıyorlar. Bütün dükkânları kapalı olan tarihi çarşının tavanına gerilmiş tel kafes hemen dikkatinizi çekiyor. Çünkü üst katları ele geçirmiş Yahudi yerleşimciler çarşı esnafının üzerine taş atıyor ve çöp döküyorlar, aynısını Filistinlilerin yaşadığı sokakları kapatma ve o bölgeye çöp döküp moloz atma eylemleriyle de yapıyorlar. 

Hemen hatırlatmak lazım, Ramallah’ın durumu bundan çok daha kötü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 287 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 571 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar