Güçlü Merkel dönemini arayacak duruma gelir miyiz?

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel dördüncü dönemine damağında buruk bir tatla giriyor. Partisi Hıristiyan Demokrat Birlik ile Hıristiyan Sosyal Birlik, oyların sadece yüzde 32.9’unu alabildi ve bir önceki seçime...

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel dördüncü dönemine damağında buruk bir tatla giriyor. Partisi Hıristiyan Demokrat Birlik ile Hıristiyan Sosyal Birlik, oyların sadece yüzde 32.9’unu alabildi ve bir önceki seçime oranla yüzde 8.6’lık oy kaybı yaşadı. Martin Schulz’un Sosyal Demokrat Parti’sinin (SPD) oyları ise % 5 oranında düştü. Nitekim SPD hükümette yer almayacağını, muhalefet yapacağını açıkladı.

En yüksek oy Merkel’in önderliğini yaptığı bloka gittiyse de asıl kazananın, aldığı % 13’lük bir oy dilimine rağmen aşırı sağcı Nazi partisi AfD olduğuna şüphe yok. Kolay değil, bir Nazi partisi II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez parlamentoya giriyor. Öyle ki, partinin seçim sonuçları için düzenlediği kutlamaya Hitler’in Maliye Bakanı Lutz von Krosigk’in torunu Beatrix von Storch katılıyor.

AfD lideri Alexander Gauland’ın “Merkel’i kovalamaya devam edeceğiz” şeklindeki küstah sözlerinden anlaşılan o ki, Almanya’yı yönetecek koalisyon bundan sonra aşırı sağcı bir Nazi partisi tarafının baskısı altında olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 289 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.132 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar