‘Dış destek’

Murat Belge ne yazarsa yazsın -çok yaşasın- bir şekilde naif bir iç dünyaya sahip olduğunu düşündüğüm biridir. O kadar açık sözlüdür ki, onun yazılarına bakmak...

Murat Belge ne yazarsa yazsın -çok yaşasın- bir şekilde naif bir iç dünyaya sahip olduğunu düşündüğüm biridir. O kadar açık sözlüdür ki, onun yazılarına bakmak parmağınızı ıslatıp rüzgâra karşı tutmak gibidir: Ne yönden estiğini anlarsınız.

2008 yılında Gazeteport’tan Safile Usul’a verdiği röportajda “Türkiye, beğenmediğimiz yönleri olabilir ama ne İran’dır, ne de Malezya filan. (...) Türk ordusu ve burjuvazisi omurgası olan kurumlardır. Laikliği korur. Bu ülkeyeAyetullahlar filan gelemez...” diyordu.

Normal şartlarda son derece olağan olan bu cümle, o günün koşullarında TSK’yı kıyasıya eleştiren birinin laiklik konusunda orduyu güvence olarak görmesi bağlamında sıra dışı gelmişti. Oysa aradan geçen zaman zarfında yaşananlara bakarak diyebiliriz ki orada ilginç olan “sol”dan gelme birinin burjuvaziye bu kadar açık ve net selam çakması imiş.

Nitekim Belge’nin “Ordu izin vermez” söyleminin bir öngörü değil, “AK Parti’yikucaklarına oturtamayanların yaptığı bir uyarı” olduğunun anlaşılması bağlamında 2012’de T24’ten Hazal Özvarış’a verdiği bir röportaj da önemlidir.Belge bu kez de “Kürt meselesi sarpa sarar, Erdoğan kafasının dikine gider ve ciddi gaflar yapmaya devam ederse gene darbe olur” diyecektir. İlgili röportajda şu cümleleri de kurar Belge:

“2002’de seçim kazanıp geldiğinde dış dünyanın ‘Sakın ha ilişmeyin’ dediği bir ortam yaratmıştı Erdoğan, ama bu son birkaç yıldır, Ortadoğu’da yaptıkları ve Batı hakkındaki konuşmalarıyla onu sildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 287 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 571 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar