AK Partililer sandığa gitmezse...

ANKETLER biçim biçim. Anket sonuçları arasında özellikle AK Parti ile ilgili on puanlık farklar olabiliyor. Çünkü bu seçimlerde hâlâ muğlak kalan bir faktör var: Katılım oranı. Katılım...

ANKETLER biçim biçim. Anket sonuçları arasında özellikle AK Parti ile ilgili on puanlık farklar olabiliyor. Çünkü bu seçimlerde hâlâ muğlak kalan bir faktör var: Katılım oranı.

Katılım oranı ve katılım oranı etkisi birbiriyle bağlantılı ama aynı zamanda farklı iki şey. Sandığa gitmeyen her 100 AK Partili, katlım oranıyla ilgili bir veri. Fakat sandığa gitmeyen 100 AK Partilinin, 20 AK Partili sandığa gitmiş ve HDP’ye oy vermiş gibi sonuç doğuracak olması katılım etkisiyle ilgili bir veri.

Yanlış duymadınız. Sandığa gitmeyen her 100 AK Partili, HDP’ye oy vermiş 20 AK Partili ile aynı sonucu doğuruyor. Bu nedenle simülasyonlar özellikle bazı bölgelerde net sandalye sayısını tespit edemiyor.

Zira mevcut durumda sandığa gitmekte kararsız olan her iki seçmenden biri AK Partili. Üstelik yurtdışı seçmeninin katılım oranının düşük olması da genel oranı birkaç puan düşürmekte.

Oysa ülkenin yakaladığı düzeyi devam ettirebilmesi, hükümetin gerçekleştirdiği dönüşümü tamamına erdirebilmesi, siyasi ve ekonomik istikrarın hiç değilse stabil kalması, ülkeyi tehdit eden unsurlarla mücadelenin OHAL gerektirmeden, gündelik hayat krize girmeden sürdürülebilmesi AK Parti seçmeninin % 85-90 oranında seçime katılması ve geçerli oy kullanmasına bağlı.

Aksi takdirde ...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 288 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 573 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar