Dünün savaşı bugünün ekmek kapısı

Ünlü İrlanda’lı şarkıcı Snead O ‘Connor’un din değiştirdiği, kelimei şehadet getirip İslam’ı seçtiği günlerde Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde Kudüs havası...

Ünlü İrlanda’lı şarkıcı Snead O ‘Connor’un din değiştirdiği, kelimei şehadet getirip İslam’ı seçtiği günlerde Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde Kudüs havası solumakla iştigal ediyordum. Bu kez ayrılan Müslüman ve Yahudi mahalleleri değildi. Milliyetçi, Birleşik irlanda’yı kurmayı hedefleyen Katoliklerle, İrlanda ile Büyük Britanya arasında bir çeşit siyasi birliğin devamından yana oldukları için ‘Birlikçi’ yahut ‘Kraliyetçi’ diye anılan protestanlardı.

Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün ‘Çatışma çözümünde medyanın rolü’ başlıklı toplantısına davet edilen gazeteciler bir hafta boyunca çeşitli mecralarda bu duvarı yazdılar. Zira AB üyesi bağımsız İrlanda ile, Birleşik Krallık toprağı sayılan ama herhangi bir pasaport kontrolü yapılmadan geçilip girilen Kuzey İrlanda’nın kesiştiği bu nokta, liberal Batı demokrasilerinin ait olduğu dünyadaki son duvara ev sahipliği yapıyordu ve bu, nereden baksanız ilginçti.

1966’da başlayan ve 1998’deki ‘hayırlı Cuma Antlaşması’na kadar süren çatışmalar biteli yirmi yıl olmuş. Ama iki toplum hâlâ dost değil. Eğitimde entegrasyon yok. Birlikçi, Protestan, İngiltere taraftarlarıyla; Birleşik İrlanda’yı (Güney İrlanda ile birleşmeyi) savunan Katolik milliyetçiler hâlâ aynı cafelere gitmiyor, arkadaş olmuyorlar. Çocuklar izole yaşıyor ve birbirleriyle üniversiteye gittiklerinde karşılaşıyorlar.

34 km uzunluğunda 1m genişliğindeki duvar 48 yaşında. 6 adet çelik kapısı her akşam saat 22.00 de kapanıyor ve sabah 07.00’a kadar kapalı kalıyor. Bugün artık silahlar konuşmadığı için adı barış duvarı olmuş. Daha da ilginci, Belfast’ın ekmek kapısı olması. Kuzey İrlanda’nın kişi başı düşen gelir ortalaması ile Birleşik Krallığın en fakir ülkesi olduğunu da hatırlatalım.. Doğal olarak duvarın üzerinde sadece 2000’den fazla resim değil, kente gelen 2 milyon turisti ağırlama yükümlülüğü var.

Kentin ağır politik bagajı bir barış endüstrisine ebelik yapıyor. 1981’de açlık grevinde hayatını kaybeden IRA militanı Bobby Sands’e adanmış ve üzerinde “Bizim intikamımız çocuklarımızın kahkahası olacak” gibi pek de hoş olmayan bir cümle bulunan bina, politika tarih ve ticaretin kesiştiği bir kerteriz noktası. Çünkü Sands’in duvarının olduğu binanın altında aynı zamanda artık parlementoda olan Sinn Fein’e ait bir hediyelik eşya dükkanı var. İrlanda bağımsızlık mücadelesine ait kitapları resimler, bayraklar, tişörtler satılmakta; alıcısı da bol.

Bunlar olur da, protestan kraliyetçiler boş durur mu? Onlar da 70’lerin başından barış antlaşmasının imzalandığı 98’e kadar olan dönemde Britanya ordusu tarafından IRA’ya karşı desteklenmiş protestan kraliyetçi paramiliter silahlı örgüt “Gönüllü Ulster Güçleri’ (UDA) üyelerini ve bol bol kraliçeyi resimlemişler. İşin aslı duvarlara resim yapma işini ilk başlatan UDA üyeleriymiş. Ama zamanla IRA üyeleri ve Sinn Fein’e verilen destek resimleri daha popüler olmuş.

Bunun bir nedeni de, Cumhuriyetçilerin yani Katoliklerin yaşadığı kısımdaki duvarların anti sömürgeci- anti kolonyalist duruşu bütünüyle kuşanmış olması. Nelson Mandela’lar, Leyla Halid’ler, Yaser Arafat’lar en canlı halleriyle gülümseyip özlü sözler sıralıyor. Ancak en etkileyici olanı epi topu üç beş ay önce, Kudüs’teki Amerikan büyükelçiliğinin açılışı sırasındaki protestolarda hayatını kaybeden yürüme engelli direnişçinin bile çoktan duvar resimleri arasında yerini almış olması. Altında şöyle yazıyor: “Önce vatanını aldılar. Sonra topraklarını aldılar. En sonunda hayatını aldılar”

TAŞI DUVARI AYNA

Belfast’ın Katolik cumhuriyetçileri Filistin’le azami dayanışma içindeyken, vakti zamanında İsrail’den epeyce silah temin etmiş olan Birlikçi, kraliyetçi protestanların tarafındaki duvarlarda, açıktan İsrail ve Siyonizm propagandası yapılıyor. 
Taşı duvarı ayna olan ve kimin nerede durduğunu hiç sakınmayan; durmaksızın akan bir slayt gösterisi gibi Belfast.
Kasvetli ve bir Avrupa şehri olarak gayet kalender sayılabilecek kent, silahların susmasını fırsata dönüştürerek yakın tarihin ‘sıkıntılı dönem’ olarak anılan mirasını ‘muallak taşı’ yapmış, ayakta kalma aracı haline getirmiş.

O kadar ki, şehrin cumhuriyetçi kısmını eskiden IRA üyesi olan ‘militan emeklisi’ cumhuriyetçi bir rehber gezdiriken, kraliyetçi tarafını eskiden kraliyet taraftarı Ulster Birliği’nde savaşmış Birlik’çi bir militan emeklisi gezdiriyor. Görev devir teslimi yaparken medenice selamlaşıp el sıkışıyorlar. 
Yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiği bir çatışmanın hatıraları olmasa, 34 km uzanan ve mahalleleri ayıran ‘barış duvarı’ olmasa, bu kente her yıl 2 milyon turist gelir mi? 
Hayır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 283 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 319 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.118 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 566 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar