Beyaz eldivenli kabadayı

ESKİ Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan, ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab davasına...

ESKİ Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan, ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab davasına sanık olarak eklendiler. Her üçü için de tutuklama emri verildi.

Malum Zarrab davasının sebebi şuydu: ABD’nin İran’a koyduğu ambargo kararına aykırı davranmak. Kısaca ABD’nin petro dolar egemenliğini tehlikeye atmak.

Eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan, eski Bakan Zafer Çağlayan ise yasak işlem ve rüşvet suçlamasıyla sanık haline getirildi.

Hatırlatalım: İran’a ambargo kararı almış olan ülke ABD. Türkiye değil. Ama ABD, “İran’a karşı ambargo” kararına aykırı davranmış olan sanki kendi siyasetçisi, savcısı, işadamı imiş de onları yargılarmış gibi kalkıp başka bir ülkeyi sanık sandalyesine oturtmaya kalkıyor.

Şu açık: Mesele ambargo ise, Türkiye’nin bir ambargo kararı yok ki, ambargoyu delme gibi bir suçtan malul olsun. Mesele bir banka yöneticisinin, bakanların ve bakan oğullarının yasak işlem ve rüşvetle ilintilenmesi; Zafer Çağlayan’ın saati ise bunlar da Türkiye’nin iç meselesi; Türkiye mahkemelerinde yargılanıp açığa çıkarılması gereken sorunlar.

Dolayısıyla ABD’nin; Türkiye’nin eski bir bakanı hakkında tutuklama kararı verecek dereceye getirmesinin iki amacı var: 1) Ekonomik çıkarlarını, petro dolar egemenliğini tehlikeye atacak işlemler yapan ülkelerin başına ne gibi çoraplar öreceğini Türkiye nezdinde dosta düşmana göstermek. 2)Türkiye’yi küçük düşürmek.

ABD bu dava aracılığıyla kendi kamuoyuna “Milli çıkarlarımı tehdit edenleri gerekirse egemenlik haklarımın sınırlarının dışına da taşarak yargılarım” mesajı veriyor. Türkiye iç kamuoyuna ise “Yargı sistemini kendisine bağımlı hale getirmiş, kendi mensuplarının yolsuzluğunu yargılayamayan ülkeleri böyle deşifre ederiz, üzerine gideriz” sopasını gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 284 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 321 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.127 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 569 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 125 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar