15 Temmuz saldırısı ve cevabı aydınlanan sorular

Cumhurbaşkanı açıkladı, Türkiye’ye OHAL geldi. Bu konuyu yarın ele alalaım, bugün, kamuoyunun şüpheci kanadının kafasını çokça meşgul eden konulara değinme ihtiyacı hissediyorum. Zira...

Cumhurbaşkanı açıkladı, Türkiye’ye OHAL geldi. Bu konuyu yarın ele alalaım, bugün, kamuoyunun şüpheci kanadının kafasını çokça meşgul eden konulara değinme ihtiyacı hissediyorum. Zira kapalı kalmaya devam eden hususların yanı sıra, açıklık kazanan noktalar da var.

Ne deniyordu mesela? “Bu nasıl darbe?” “Darbe yapacak adamların daha stratejik hareket etmesi gerekmez miydi?” “Ya devlete ne demeli? Cuntacı subaylar yaklaşan YAŞ’ta tasfiye edileceklerini hatta kimiN gözaltına alınacağını bildiği için böyle bir plan yaptı deniliyor, bu durum bu kişilerin devlet tarafından bilindiğini göstermez mi? Neden darbe yapmaları beklendi?”

Cuntacıların başarısız olmalarını derin ve kirli bir hayıflanmayla karşılayanları bir yana bırakırsak, samimi cevap bekleyenlere yanıtımız şu olur:

Darbecilerin planı öne aldıkları doğru. Ama bu tercihlerinin nedeninin sayılan unsurlar olmadığı anlaşıldı. Cuntacı teröristlerin asıl motivasyonu MİT tarafından tespit edilen hareketlilik sonrası, Genelkurmay’dan birimlere çekilen faks. İlgili faksta darbe yapılabileceği ihbarı yer alıyor ve birimler uyarılıyor. Cuntacılar bu nedenle sabaha karşı yapacakları kalkışmayı akşam saatlerinde yapıyorlar. Birçok hata ve aksilik de saat tercihi nedeniyle yaşanıyor.

İkinci en önemli neden ise emir-komuta ilişkisi dışında yapılan kalkışmalarda uygulanan planların çoğunlukla akim kalması.

Üçüncü ve en önemli neden cuntacı askerlerin TSK askerleriyle çatışmak zorunda kalması, hem önemli güvenlik birimlerini ele geçirememeleri hem de asker içinde üstünlük sağlayamamaları.

O gece F-16 savaş uçakları ve helikopterler, MİT Müsteşarlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü arasında adeta mekik dokudu. Darbeciler önce MİT’i bombaladı, ardından Ankara Emniyeti Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na nokta atışı yaptı, Gölbaşı’ndaki Özel Harekât Dairesi ile Havacılık Dairesi’ne saldırdı; aynı zamanda Genelkurmay karargâhında ve Akıncı Hava Üssü’nde kendi silah arkadaşlarıyla çatışmak zorunda kaldı.

Beynini FETÖ’cü askerlerin oluşturduğu cuntaya kariyerist kaygıları olan ya da selforyantalizmle malul, halkından nefret eden askerlerin katılımları da oldu; ancak direnen daha çoktu. Hain girişimi engellemeye çalışırken şehit olan kahraman Astsubay Ömer Halisdemir gibi pek çok örnek var. 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında kendisini teslim almaya çalışan darbeciler eşini yaraladığı halde; ulaşabildiği arkadaşlarını ve bulabildiği silahları yanına alarak darbecilerle çarpışmaya giden ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı geri alan Zekai Aksakallı da, Org. Ümit Dündar da yaşadığımız kâbusun kısa sürmesini sağlayan kahramanlardan.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millet İttifakı'na kayyum mu atandı? 24 Mayıs 2023 | 287 Okunma 2019'da AK Parti'nin yaptığı hatayı şimdi CHP yapıyor 19 Mayıs 2023 | 322 Okunma İktidar ilk turun galibi oldu, muhalefetin gardı düştü 16 Mayıs 2023 | 1.130 Okunma "Ne işin var orada?" sultası 08 Mayıs 2023 | 571 Okunma Cevabını arayan sorular 28 Nisan 2023 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar