Harvard ve Boğaziçi’nde yaşananlar neden benzer?

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı’nın tartışmalı rektör atamasının üzerinden beş yıl geçmiş. İlk atanan rektör Melih Bulu arayı bulabileceğini düşündü...

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı’nın tartışmalı rektör atamasının üzerinden beş yıl geçmiş. İlk atanan rektör Melih Bulu arayı bulabileceğini düşündü, kaybetti. Çünkü Cumhurbaşkanı arayı bulmak istemiyor. Aldığı kararlarının bedeli ne olursa olsun uygulanmasını istiyor. Rıza ile ilgilenmiyor. Daha sonra atanan Naci İnci tam olarak bunu yaptı. Öğrencilerin, akademisyenlerin itirazı umurunda değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne görmek istediğini biliyor, üniversiteyi dozerle yönetiyor.

Boğaziçi akademisyenleri tam 1062 gündür her sabah rektörlüğün önünde protesto gösterisi yapıyor.

***

Boğaziçi’nde yaşananlar ile Amerikan üniversitesi Harvard’da yaşananlar arasında paralellik var.

ABD’de İçişleri Bakanlığı, Harvard Üniversitesi’nin yabancı öğrenci kabul etme iznini kaldırdı. Gerekçe olarak da üniversite yönetiminin yetkililere yabancı öğrencilerle ilgili istenen bilgileri vermemesi gösterildi. İçişleri Bakanlığı özellikle Filistin yanlısı gösterilere katılan öğrencilerle ilgili bilgi toplamak, edebildiklerini sınırdışı etmek istiyor. Aslında işin ilginç tarafı, Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi’ni şekillendiren MAGA hareketinin içinde hiç olmadığı kadar Anti-Semit, İsrail karşıtı var. Trump yönetiminin bu öğrencilere takma nedeni, Amerikan sağının Filistin yanlısı gösterileri, sol ilerici “woke” hareketiyle özdeşleştirmesi var. Amerikan sağı, uluslararası öğrenciler yüzünden Amerika’nın öz çocuklarına iyi üniversitelerde yer kalmadığını düşünüyor. “Yabancı öğrencilere verilen burslar madem bizim çocuklara aksın. Bu öğrenciler dünyanın dört bir yanından geliyor, Amerikan düşmanlığı yapıyor, solculuk oynuyorlar” diye kızıyor.

Öbür taraf ise dünyanın en akıllı, en iyi öğrencilerinin ABD’de öğrenim görmek için yarıştığını, sonrasında da dünyanın en parlak zihinlerinin ABD’de kaldığını, ABD ekonomisine ciddi katkıda bulunduğunu söylüyor. Çok kültürlü çok sesli bir Amerika’yı kazanım olarak görüyor. Harvard’da olan bu iki dünyanın çatışması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Savaş zamanında birbirlerine sığınanlar 22 Haziran 2025 | 390 Okunma İran’dan dersler 19 Haziran 2025 | 1.887 Okunma Durum ciddi ve iyi değil 17 Haziran 2025 | 4.916 Okunma İranlılar bu noktaya nasıl geldi? 15 Haziran 2025 | 848 Okunma Cezaevlerinde durum bu 12 Haziran 2025 | 733 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar