Zorla düzeltme beyanına Anayasa Mahkemesi ‘Dur’ dedi

Vergi Hukuku’muzda, iç hukuku yollarının tüketilmesi durumunda; hem Anayasa’da güvence altına alınmış, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller...

Vergi Hukuku’muzda, iç hukuku yollarının tüketilmesi durumunda; hem Anayasa’da güvence altına alınmış, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamında ihlal edilen haklar ile ilgili olarak, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru mümkündür.

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun çok önemli bir hak olduğunu görmemizi sağlayan kararlar, Anayasa Mahkemesi tarafından verilmeye başlandı. Bugün sizlerin dikkatine sunacağım Anayasa Mahkemesi kararı; sahte fatura düzenleme ve kullanma olaylarının çok yoğun yaşandığı ülkemizde, mağdur olan birçok kişi ve kurumu ilgilendirmektedir.

BİREYSEL BAŞVURUYA KONU OLAYLARIN GELİŞİMİ

– Taşımacılık işi ile iştigal eden şirketin mal ve hizmet alımında bulunduğu mükellef G.D. ve firması hakkında vergi tekniği raporu düzenlenmiştir. Bu rapora göre; vergi mükellefi G.D. ve firması, iş ve işlemlerinde sahte faturalar düzenlemiştir.

– Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanlığı (Vergi İdaresi) tarafından yazı ile hakkında vergi tekniği raporu düzenlenen mükellef G.D. ve firmasından yapılan mal ve hizmet alımlarına ait faturaların, sahte olduğunu belirtilerek; faturayı kullanan şirketten bu alımlara isabet eden katma değer vergilerinin (KDV) tenzil edilmesi istenmiş, aksi takdirde olumsuz mükellefler listesine alınacakları uyarısı yapmıştır.

– Faturayı alan şirket, anılan yazı üzerine olumsuz mükellefler listesine girmemek için; vergi idaresine 2014 yılı içinde farklı tarihlerde, ihtirazi kayıtla düzeltme beyannameleri vermiştir. Bu beyannameler üzerine vergi idaresince; KDV, damga vergisi ve gecikme faizi tahakkuk ettirilmiş ve vergi ziyaı cezası kesilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 94 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 133 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar