Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirim sınırı 1 milyon

Ülkemizde, her iki yılda bir çıkarılan af niteliğindeki kanunlardan özellikle vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin duyduğu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için; geçen yıl 6824 sayılı...

Ülkemizde, her iki yılda bir çıkarılan af niteliğindeki kanunlardan özellikle vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin duyduğu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için; geçen yıl 6824 sayılı Kanun’un 4’üncü Maddesi ile Gelir Vergisi Kanun’unda değişiklik yapılmıştı. Bu defa düzenlemenin yürürlüğe gireceği 01.01.2018 tarihinden önce 301 No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulamasına ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.
Bilindiği üzere yapılan düzenleme ile vergiye uyumlu mükelleflerden belirlenen şartları taşıyanlara yıllık gelir veya Kurumlar Vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’ini her hal ve takdirde 1 milyon TL’yi aşmamak üzere, ödemeleri gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirebilmelerine imkan sağlanmıştı.

HANGİ BEYANNAMELERİ KAPSAMAKTADIR?

Tebliğde, indirimden yararlanılabilmesi için mükelleflerin, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu beyannamenin ait olduğu yıldan önceki son iki yıla ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken gelir veya Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, muhtasar gibi tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de kanuni süresi içerisinde ödemiş olmaları gerektiği açıklanmıştır.
Buna göre beyana tabi olmayan; Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergiler bu kapsama girmezken, Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken gelir veya Kurumlar Vergisi, Geçici Vergi, Katma Değer Vergisi, muhtasar, Damga Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Özel İletişim Vergisi gibi tüm vergi beyannameleri bu kapsama girmektedir.
Ayrıca, kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak; kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler, vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmeyecektir. Ancak, indirimden yararlanılabilmesi için; bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması gerekmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 315 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 293 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 131 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 92 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar