Vatandaşın suçu ne?

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7033 sayılı Kanun’un 27.maddesi ile 3093 sayılı Kanunun 4.maddesinin, “ … (c)...

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7033 sayılı Kanun’un 27.maddesi ile 3093 sayılı Kanunun 4.maddesinin, “ … (c) fıkrasına “satış bedelinin” ibaresinden sonra gelmek üzere; (Sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerine yapılan elektrik enerjisi hariç)” ibaresi eklenmiştir.
Buna göre, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren sadece sanayi sicil belgesine sahip olan işletmelere yapılan elektrik enerjisi satışlarından yüzde 2 oranındaki TRT payı kesilmeyecektir. Yani, Sanayi Sicil Belgesi olan sanayici elektrik abonelerinin, elektrik tüketim maliyetlerinde yüzde 2’lik bir indirim sağlanmış oldu. Konunun çok daha net anlaşılabilmesi için; Haziran 2017 ayına ait örnek elektrik faturası üzerinden tüketicilerden, elektrik faturaları içinde çaktırmadan alınan vergi ve fon bedellerini dikkatinize sunmak istiyorum.
Elektrik faturasında bulunan fon bedeli ve vergilerin ayrıntılarına bakalım:

Enerji Fonu Bedeli

Enerji sektörünün gelişimi için; yapılacak olan bilimsel araştırmaların Ar-Ge çalışmalarının finansmanını sağlamak, etüt, projeleri denetleyebilmek ve kurulacak olan tesislerin maliyetlerini karşılamak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda bulunan Enerji Fonu’na aktarılmak üzere elektrik faturalarına yansıtılan bedeldir. Bu bedel Aktif Enerji Tüketim Tutarı üzerinden hesaplanır.  Sektörün altyapı masrafları için toplanan Enerji Fonu ise bu tutarın toplamının yüzde 1’i olarak elektrik tüketicilerinden, tahsil edilir.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun gelirlerinin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan TRT payı, elektrik faturasına yansıyan bir vergidir. Aktif Enerji Tüketim Tutarı’nın yüzde 2’si olarak tüketicilerden her ay tahsil edilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 315 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 293 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 131 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 92 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar