Türkler yurtdışındaki varlıklarını bu defa getirecek mi?

Son 11 yılda altıncı kez varlık barışı düzenlemesi yapıldı. Geçen hafta pazar günkü yazımda, yurtiçinden bildirilecek varlıklara ilişkin konuyu gündeme taşımıştım. Bugün...

Son 11 yılda altıncı kez varlık barışı düzenlemesi yapıldı. Geçen hafta pazar günkü yazımda, yurtiçinden bildirilecek varlıklara ilişkin konuyu gündeme taşımıştım. Bugün sizlere, varlık barışına ilişkin genel tebliğin yayımlandığını da dikkate alarak; yurtdışında bulunan Türklere ait para, altın, menkul kıymet gibi varlıkların nasıl Türkiye’ye getirilebileceği konusunu ayrıntılı bir şekilde dikkatlerinize sunmak istiyorum.
Rivayet odur ki; Türk vatandaşlarının vergi cennetlerinde kurulu off-shore firmalarda 210 milyar doların üzerinde bir varlığı mevcuttur. Geçen yılın rakamlarına göre, Türk vatandaşlarının yurtdışındaki yabancı bankalarda açılan mevduat hesapları toplamı da 51.8 milyar dolardır. Türk işadamlarının geçen yıl yurtdışında yaptıkları doğrudan yabancı sermaye yatırımı tutarının 3.6 milyar dolar olduğunun da altını çizelim.

KAPSAM

Gerçek ve tüzel kişilerin, yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, 31/12/2019 tarihine (bu tarih dahil) kadar tebliğ ekinde ek-1’de yer alan form ile bankalara veya (menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarına münhasır olmak üzere) aracı kurumlara bildirilebilecektir. Bu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacaktır.
Bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.

DÖNÜŞTÜR, GETİR

Yurtdışında bulunan ancak kapsama girmeyen varlıkların (örneğin taşınmazların) 31/12/2019 tarihine kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülmek suretiyle söz konusu düzenleme hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye getirilmesi mümkündür.

GÖNDEREN VE ALICI FARKLILIĞI ENGEL DEĞİL!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar