Sonraki döneme devreden KDV sorununu çözen tarih yazar…

Uzun süredir gündemimizi meşgul eden KDV’de İngiliz Modeli tartışmaları canlılığını korurken, sayın Maliye Bakanı geçen hafta “devreden KDV sistemine son vereceklerini” aşağıdaki gibi...

Uzun süredir gündemimizi meşgul eden KDV’de İngiliz Modeli tartışmaları canlılığını korurken, sayın Maliye Bakanı geçen hafta “devreden KDV sistemine son vereceklerini” aşağıdaki gibi açıklamıştır.
“Yapılacak düzenlemeyle yatırım, üretim ve ihracat üzerinde KDV’nin yük olmaktan çıkarılacağını, devreden KDV uygulamasına son vereceklerini, mevcut uygulamada yatırım veya üretim aşamasında 100 TL KDV ödeyen mükelleflerin, yaptıkları satışlarda topladıkları KDV’yi bu rakamdan indirdiklerini, indirilemeyen vergi dolayısıyla devletin biriken KDV borcunun 140 milyar liraya ulaştığını ve bunun 30 milyarının belediyeler ve diğer kamu kurumlarına ait olduğunu, işletmelerin indirilemeyen KDV alacağının ise 70-80 milyar lira dolayında bulunduğunu ve yeni sistemde, indirilemeyen KDV belli periyotlarla nakit olarak iade edilecektir.”

İngiliz modeli nedir?

Örnek alınmaya çalışılan İngiltere Modeli’nin ana hatları aşağıdaki gibidir;
– Grup şirketleri tek bir beyanname verebilmektedir,
– Tahsilatı yapılmayan KDV’nin iadesi istenebilir,
– Eğitim ve sağlık hizmetleri KDV’ye tabi değildir,
– Ev içi zorunlu olan bir takım araç gereçlerde KDV oranı yüzde 5’tir,
– Şirketler aylık değil, 3’er aylık dönemler halinde beyanname verebilir,
– KDV oranı yüzde 20, yüzde 5 ve yüzde 0 şeklinde belirlenmiştir,
– Katma Değer Vergisi’nin diğer aya devredilmesi söz konusu olmayıp, devredecek KDV çıkması durumunda bu tutar en geç 10 gün içinde mükelleflere iade edilmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar