Sıfır oranlı Emlak Vergisi

Emlak Vergisi, ülkemizde yaklaşık 26 milyon insanı ilgilendiren belediyeler tarafından tarh, tahakkuk ve tahsili yapılan bir servet vergisidir.Emlak Vergisi’nde vergiye konu olan servet unsurları; arsa, arazi, işyeri ve konutlardır. Bu servet...

Emlak Vergisi, ülkemizde yaklaşık 26 milyon insanı ilgilendiren belediyeler tarafından tarh, tahakkuk ve tahsili yapılan bir servet vergisidir.

Emlak Vergisi’nde vergiye konu olan servet unsurları; arsa, arazi, işyeri ve konutlardır. Bu servet unsurları eğer büyükşehir belediyesi sınırları içinde iseler yüzde 100 artırımlı Emlak Vergisi ödenecektir. Buna göre ülkemizde konutlar için emlak vergisi oranı binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için ise binde 1 olarak uygulanacaktır. Ancak bu servet unsurları, Türkiye’de mevcut 30 adet büyükşehir belediyesi sınırları içinde ise yukarıdaki oranlar iki kat olarak uygulanacaktır. Emlak Vergisi mükellefleri, yukarıdaki oranlara göre ödeyecekleri emlak vergisinin yüzde 10’u kadar ayrıca “tabiat varlıklarını koruma payı” ödeyeceklerdir.

İLK TAKSİT İÇİN SON GÜN 31 MAYIS

Emlak Vergisi uygulamasında 2002 yılından bu yana beyanname uygulaması yoktur. Yeni ev satın aldığınızda; evin bağlı bulunduğu belediyeye sadece evin yeni sahibi benim diye bildirimde bulunmanız gerekmektedir. Bu bildirimden sonraki yılın başından itibaren, Emlak Vergisi’ni sizin ödemeniz gerekmektedir.

Emlak Vergisi matrahı, dört yılda bir takdir komisyonlarınca belirlenmektedir. Geçen yıl sahip olduğunuz Emlak Vergisi’ne konu varlıklarla ilgili olarak ödemiş olduğunuz vergiler, yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 11.865 kadar artırılacaktır. Artırılmış olan bu tutarın yarısını mayıs sonuna, diğer yarısını ise Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki taksitte ödeyebilirsiniz. Taksitlerin zamanında ödenmemesi durumunda; aylık yüzde 2 oranında gecikme zammı ödemek durumunda kalacağınızı unutmayınız.

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ KİMLER İÇİN?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar