Sahte fatura tavan yaptı!

Bütçe açığının Merkez Bankası’na ait temettü, geçmiş yıllar yedek akçeleri ve bir defalık gelirlere rağmen, ilk sekiz ayda 68.1 milyar olduğu bu dönemde, kalan dört ayı da dikkate alarak...

Bütçe açığının Merkez Bankası’na ait temettü, geçmiş yıllar yedek akçeleri ve bir defalık gelirlere rağmen, ilk sekiz ayda 68.1 milyar olduğu bu dönemde, kalan dört ayı da dikkate alarak, Maliye Bakanlığı’nın Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde çıkartılan bir defaya mahsus ek vergiler benzeri bir düzenlemeyi ekim ayında Meclis açıldığında gündeme getireceğini, her ortamda dile getirmekteyim. Bu düzenlemeler yapılsa bile; bunun bir çözüm olmayacağını Türkiye’de servet bildiriminin geri getirilerek, servet vergisinin de gündeme alınması gerektiğine ilişkin yazılarımı anımsayacaksınız.

Biz bu konular üzerinde kafa yorup fikir beyan ede duralım; geçen haftalarda maliye bürokrasisinin bütçe açığını kapatabilmek ve kalan son dört ayı rahatça geçirebilmek için, Katma Değer Vergisi oranlarında ikişer puanlık artış üzerinde çalıştıklarını duydum. Yani yüzde 1 olan Katma Değer Vergisi oranı yüzde 3’e, yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20’ye çıkartılacak, buradan elde edilecek ilave gelirlerle bütçe açığı kapatılmaya çalışılacakmış.

Katma Değer Vergisi’nde tahakkuk tahsilat oranının yüzde 24 olduğu ve bütçede 2019 yılı için Katma Değer Vergisi’nde bir önceki yıla göre artış hedefinin yüzde 25.4 olarak belirlenmesine rağmen; ilk sekiz ayda eksi yüzde 13 olarak gerçekleştiği unutularak ve üstelik sahte fatura düzenleme ve kullanma fiilleri nedeniyle salınan vergi ve kesilen cezaların rekor kırdığı bir dönemde, oran artıralım bütçe hedefini tutturalım çözümü harakiri olacaktır.

Üstelik, neredeyse bütün sektörler ekonomide canlanma için katma değer vergisi ve özel tüketim vergisinde indirim beklerken.

HAPİS CEZASI BİLE ARTIŞI DURDURAMIYOR

Sahte fatura düzenlemek ve kullanmak suçtur. Bu suçun cezası üç yıldan beş yıla kadar hapistir. Cezanın alt sınırı üç yıl olduğu için sahte fatura düzenlemek ya da kullanmaktan mahkum olanlar mutlaka hapiste yapmaktadırlar. Şu anda Türkiye’de mevcut hapishanelerde vergi suçu nedeniyle hapis yatanların yüzde 87’si sahte fatura düzenlemek ve kullanmak suçundan hapiste bulunuyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 315 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 293 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 131 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 92 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar