Referandumun faturasını 80 milyon vatandaş ödeyecek…

Bilindiği üzere 16 Nisan 2017’de yapılan referandum nedeniyle; elimizde bir tek o kaldı dediğimiz bütçe disiplinimizi de kaybettik. Referandumda yapılan harcamalar, vergi indirim ve istisnaları ile beraber bütçe...

Bilindiği üzere 16 Nisan 2017’de yapılan referandum nedeniyle; elimizde bir tek o kaldı dediğimiz bütçe disiplinimizi de kaybettik. Referandumda yapılan harcamalar, vergi indirim ve istisnaları ile beraber bütçe açığımız yılsonu itibarıyla 60 milyar civarında gerçekleşecek.
Bütçe açığını kapatmanın 2 temel yolu var. Ya zam yapacaksınız, ya da vergi artışına gideceksiniz. Hükümet şu anda iki yöntemi birden kullanmaktadır.
Hükümet, hem bu yıl oluşacak olan bütçe açığını hem de gelecek yıl oluşması muhtemel bütçe açığını dikkate alarak, ciddi vergi artışları içeren yasa tasarısını Meclise 27 Eylül 2017’de sundu. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 129 maddeden oluşuyor.
Genel gerekçe, vergi artışlarına hiç değinmemiştir……
“Küreselleşen dünyada, ülkemizle diğer ülkeler arasında ekonomik, sosyal ve teknolojik alanlarda önemli etkileşimler meydana gelmekte ve buna bağlı olarak mevzuatımızda çeşitli alanlarda düzenleme ihtiyacı doğmuş bulunmaktadır.
Bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanan Tasarı ile, vergiye gönüllü uyumu artırıcı, vergi uygulamalarını kolaylaştırıcı, tahsilatta etkinliği artırıcı düzenlemelerin yanı sıra kayıtdışılık ile mücadelede etkinliğin devam ettirilmesine hizmet edecek düzenlemeler yapılmaktadır. Ayrıca bazı sektörlerin kamusal yükümlülüklerine yönelik yaşanan sorunlar çözümlenmekte ve süresi biten bazı geçici düzenlemelerin süresi uzatılmaktadır.”
Yukarıda gerekçenin giriş cümleleri yer almaktadır.Gerekçenin devamını okuduğunuzda da örneğin Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin neden yüzde 40 artırıldığına dair tek satır bulamayacaksınız.
Bu Tasarı, tamamen referandum sürecinde yapılan harcamalar ve vazgeçilen vergilerin faturasının 80 milyon vatandaşa çıkarıldığının belgesidir. Vatandaşın cebinden ilave neler çıkacak? 22 milyon araç sahibi 2018 yılında bir önceki yıla göre en az yüzde 40 da...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar