Organize işler bunlar…

Meclis, tatile girmeden önce ‘Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’u Genel Kurul’da kabul etti.

7186 kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak 19 Temmuz 2019 tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamuoyunda, bu kanun ile getirilen Merkez Bankası yedek akçesi ve varlık barışı düzenlemeleri sıkça tartışıldı. Bu kanun içinde yer alan ve yasalaşarak yürürlüğe giren, yurtdışından düşük ÖTV ödenerek yurda sokulan araçları satın alanlara yapılan kıyak, dikkatlerden uzak tutuldu. Kanunun genel gerekçesinde bu tür bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğuna ilişkin bir açıklama yer almamaktadır. Hem gümrük hem de kaçakçılıkla mücadele kanununda bu af düzenlemesi için yapılan değişikliklerin madde gerekçelerinde özetle; el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen ve aynı maddeye ilişkin olarak mevcut bir soruşturma kapsamında bulunan taşıtların sahiplerine iadesi 31.12.2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenmesi gereken Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yüzde 25’ine tekabül eden tutarın, yine düşük ÖTV ödeyerek araç satın aldığı halde, henüz haklarında soruşturma açılmamış olanların, belirlenen sürede kendiliklerinden başvuru yapmaları halinde; ödenmesi gereken ÖTV tutarının yüzde 15’ini bir ay içinde ilgili tahsil dairesine ödemeleri kaydıyla, iyiniyetli üçüncü kişilerin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanmaktadır denilmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 319 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 299 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 95 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 133 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar