Maliye hazırladı mükelleflere onaylamak kaldı

Hazır Beyan Sistemi, beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ-kira geliri), ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan ibaret olan mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından...

Hazır Beyan Sistemi, beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ-kira geliri), ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan ibaret olan mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından beyannamelerinin hazırlanarak internet ortamında onayına sunulduğu kullanımı çok basit bir sistemdir. Bu sistem 2012 yılında “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’’ olarak hazırlanmış ve 01.03.2016 tarihinden itibaren de kira gelirlerine ilave olarak, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratları da kapsamına almıştır.

SİSTEME NASIL ULAŞILABİLİR?

Sisteme Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr internet adresinden veya İnteraktif Vergi Dairesi’nden (ivd.gib.gov.tr) ulaşmak mümkündür. Sisteme kimlik bilgilerinizi girip, özel güvenlik sorularını cevaplayarak ya da herhangi bir vergi dairesinden ücretsiz olarak alabileceğiniz İnternet Vergi Dairesi şifresiyle veya e-Devlet üzerinden giriş yapabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptığınızda, adınıza hazırlanmış olan yıllık Gelir Vergisi beyannameniz hemen ekranınıza gelecektir. Beyannamenizi, üzerinde gerekli kontrolleri, düzeltmeleri ve varsa gider, indirim vb. eklemelerinizi yaptıktan sonra onayladığınızda elektronik ortamda kayıtlara alınacak ve verginiz sistem tarafından hesaplanarak otomatik tahakkuk ettirilecektir.

MALİYE GELİR BİLGİLERİNİZE NASIL ULAŞMAKTADIR?

Sistemden daha önce beyanname vermemiş veya mükellefiyet kaydı olmayanlar da yararlanabilir. Yıllık Gelir Vergisi beyannamenizi sistem üzerinden onaylayıp gönderdiğinizde ilgili vergi dairesinde mükellefiyet kaydınız otomatik olarak açılmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 319 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 299 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 95 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 133 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar