Kur artışı herkesi etkiler

Son günlerde döviz kurlarının sürekli yükselişi, benzin ve motorine yapılan zamlar, “Biz zam yapmıyoruz, otomatik zam yapılıyor” diyen Ekonomi Bakanı, ‘Dolar daha ne kadar yükselecek’ diye soran gazetecilere...

Son günlerde döviz kurlarının sürekli yükselişi, benzin ve motorine yapılan zamlar, “Biz zam yapmıyoruz, otomatik zam yapılıyor” diyen Ekonomi Bakanı, ‘Dolar daha ne kadar yükselecek’ diye soran gazetecilere “Dolar dolsa da olur, dolmasa da olur’’ diyen Başbakan’ın mevcut olduğu ülkemizde; döviz kurları neden yükselir?, kimleri ne kadar etkiler? konusunu ekonomist olmayanların da anlayabileceği şekilde sizlere açıklamaya çalışacağım.

DÖVİZ KURLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Kur artışlarının 3 temel nedeni vardır.
– Ülkede enflasyon var ise, enflasyon paranın dış değerini düşürecektir.-
– Türkiye ekonomisi ile ilgili riskler son iki yıldır artmaya başlamıştır. Şöyle ki; yüksek borçluluk oranı, cari açık, enflasyon, döviz rezervlerinin azalması ayrıca politik riskler ve savaş tehlikesi nedeni ile ülkeden döviz çıkışı olmakta fakat önceki yıllarda olduğu gibi döviz girişi olmamaktadır.
– Amerika, Avrupa Birliği, İngiltere, Japonya gibi rezerv para sahibi ülkelerin ekonomileri, Türkiye’den daha iyiye gitmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 315 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 293 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 131 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 92 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar