İngiliz modeli mi, güvenilir vergilendirilebilir kişi mi?

Türkiye’de Katma Değer Vergisi ile ilgili olarak, Maliye Bakanlığı’nın gündeme getirdiği İngiliz Modeli’ni tartışırken; bizim girmek için 50 yıldır uğraştığımız Avrupa...

Türkiye’de Katma Değer Vergisi ile ilgili olarak, Maliye Bakanlığı’nın gündeme getirdiği İngiliz Modeli’ni tartışırken; bizim girmek için 50 yıldır uğraştığımız Avrupa Birliği, Katma Değer Vergisi ile ilgili olarak Avrupa Birliği KDV sisteminde geniş çaplı bir reforma hazırlanmaktadır.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği KDV sistemine ilişkin olarak; 25 yıl içerisindeki en geniş reformlara ilişkin tasarıyı, 4 Ekim 2017 tarihinde yayımladı AB için kapsamlı bir KDV sistemi, Avrupa Komisyonu’nun uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir konudur. Son zamanlarda Komisyonun ortaya koyduğu KDV Eylem Planı, tek bir AB KDV bölgesine ulaşma ihtiyacını ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Komisyon, AB’nin KDV sistemini iyileştirmek ve modernize etmek için; tasarlanan AB KDV bölgesine bir dizi temel prensipler ve kilit re­formlar öneriyor. AB’nin önceliği, hileyi önlerken KDV sistemini daha güçlü ve daha basit hale getir­mektir. Mevcut öneri, sınır ötesi satışlarda KDV’nin varış ülkesinde geçerli olan oranda uygulanacağı bir sistem öngörmektedir. KDV, malın veya hizmetin te­darik edildiği ülkenin vergi dairesince toplanacak ve mal veya hizmetlerin nihai olarak tüketildiği ülkeye aktarılacaktır. Örneğin; bir Alman şirketi bir İtalyan müşteriye satış yaparsa, İtalya’ya ait KDV’yi talep edecektir ve tahsil ettiği KDV’yi İtalya Vergi İdaresi’ne aktaracaktır. Başlangıçta bu yeni KDV sistemi, sadece mallara odaklanmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar