Gurbetçiler Türkiye’deki kira gelirleri için beyanname verecek mi?

Gerçek kişiler için beyanname verme döneminin başladığı mart ayının ortalarına gelmiş bulunmaktayız. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı 5.5 milyon civarında...

Gerçek kişiler için beyanname verme döneminin başladığı mart ayının ortalarına gelmiş bulunmaktayız. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı 5.5 milyon civarında olup, bunların 3 milyon 300 bini Türkiye’de yapılan seçimler ile ilgili yurtdışında oy kullanmaktadırlar.

Gurbetçiler Tam Mükellef Mi, Dar Mükellef Mi?

Çalışmak amacıyla yurtdışına giden Türk vatandaşları; Türkiye’de yerleşmiş olmayan yani ikametgahı bulunmayan ve bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye’de 6 aydan fazla oturmayan gerçek kişi, dar mükellef olarak nitelendirilmektedir. Bu nitelendirmenin doğal sonucu olarak; gurbetçilerin Türkiye’de elde ettikleri tevkifata tabi tutulmamış bütün gelirlerinin istisna tutarlarını aşan kısmı için, beyanname vermeleri zorunludur.

Yurtdışında çalışan Türk vatandaşlarının vergilendirilmesi ile ilgili 210 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde; Gelir Vergisi Kanunu’nun 3’üncü maddesinin 2 numaralı bendinde belirtilenler hariç olmak üzere, çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla bir süredir yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellefiyet esasında vergilendirilmeleri gerektiği, bu vatandaşlarımızdan kesin dönüş yaparak Türkiye’ye yerleşenler ile bir takvim yılı içinde 6 aydan daha fazla süreyle Türkiye’de oturanların ise tam mükellef esasında vergilendirilecekleri açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre; yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye’de elde edilen mesken kira gelirinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 21’inci maddesinde belirtilen 2018 yılına ilişkin istisna tutarı olan 4.400 TL’yi aşması halinde beyanname ile beyan etmeleri zorunlu olup, çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla bir süredir yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yurtdışında ödemiş oldukları kira bedellerini Türkiye’de elde etmiş oldukları kira gelirlerinden gider olarak indirmeleri mümkün değildir.

Örnek 1: Viyana’da ikamet eden mükellef Emre Yücel, İstanbul’da bulunan dairesini konut olarak kiraya vererek 15.000 dolar kira geliri elde etmiştir. Beyana tabi başka geliri olmayan mükellef, gerçek gider yöntemini seçmiş olup, bu konut ile ilgili gerçek giderleri toplamı 3.000 dolardır. Ayrıca Viyana’da kirada oturduğu konut ile ilgili ödediği kira tutarı 10.000 Euro’dur. Kira gelirinin tahsil edildiği ve giderlerin yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası dolar alış kuru 5.5 TL kabul edilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar