Döviz satın alana maliye sopası mı?

Tedbirler yetersiz kalınca yeni bir adım daha atıldı. Hükümet, döviz talebini azaltamayınca Maliye sopasına sarılıyor. Türk parasının kıymetini koruma görevi Hazine’ye ait iken, Maliye harekete geçti....

Tedbirler yetersiz kalınca yeni bir adım daha atıldı. Hükümet, döviz talebini azaltamayınca Maliye sopasına sarılıyor. Türk parasının kıymetini koruma görevi Hazine’ye ait iken, Maliye harekete geçti. Maliye yetkilileri, döviz satın alan vatandaşın kapısını çalabilecek.

Dün yayımlanan Resmi Gazete’de, çoğu kişinin gözden kaçırdığı 52 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Bu kararname, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’a ek madde ekliyor. Buna göre; vergi dairesi başkanlıkları ve vergi dairesi müdürlüklerine, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki mevzuat ile ilgili olarak, bakanlıkça belirlenen görevleri yerine getirme yükümlülüğü getiriliyor.

Şimdi, bu düzenlemeyi görünce;  “bayram değil, seyran değil bu nereden çıktı?” diye düşündüğümüzde, aslında olayı hemen çözüyoruz. Türk Parası Kıymetini Koruma ile ilgili olarak; ülkemizde Hazine Teşkilatı ve Hazine Kontrolörleri gerekli denetimleri yapıyor iken, neden Maliye’ye ihtiyaç duyuluyor? Bu sorunun yanıtı oldukça basittir: Hükümet, döviz talebini aldığı bütün önlemlere rağmen azaltamayınca, Maliye sopasına sarılıyor. Yani, bankadan ya da döviz büfesinden örneğin 10.000 dolar satın alan bir Türk vatandaşının kapısı, bu işlemden 2 gün sonra Maliye tarafından çalınacak ve bu dövizi nasıl satın aldın? Bu dövizi satın alacak parayı nerden buldun? Verdiğin beyannamelerden bu kadar para kazanmamış gözüküyorsun, şeklinde onlarca soruyla muhatap olacaktır. Şu anki cari mevzuatımızda, kimseye “nereden buldun?’’ sorusu yöneltilememesi gerekirken; bu soruların kolaylıkla sorulacağını ve buradan yayılacak korku dalgası ile dövize talebin frenlenmeye çalışılacağını öngörmek için kahin olmaya gerek yok, Türkiye’de yaşamak yeterli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar