Devletin dini adalettir...

Köşemde zaman zaman seslerini duyurmak isteyen vatandaşlarımızın sorunlarını da dile getiriyorum. Eski bir denetim elemanı olarak, yeterlilik sınavını geçtiği halde, 6 yıldır Müfettişliğe ataması...

Köşemde zaman zaman seslerini duyurmak isteyen vatandaşlarımızın sorunlarını da dile getiriyorum. Eski bir denetim elemanı olarak, yeterlilik sınavını geçtiği halde, 6 yıldır Müfettişliğe ataması yapılmayan vergi müfettiş yardımcılarının bu sorunlarını Türkiye’nin gündemine 30 Eylül 2018’de taşımıştım.

Bu yazımdan sonra iş müfettiş yardımcılarının da benzer ve daha dramatik bir problem ile karşı karşıya olduğunu gördüm. Her iki müfettiş yardımcısı grubu 6 yıldır müfettişliğe atanmıyor. İlgili yönetmelikteki “Müfettiş yardımcıları yeterlilik sınavında başarılı olduklarında müfettişliğe atanırlar” hükmünü atama için süre belirtilmemesine dayanarak idare, istediğim zaman atamayı yaparım diye yorumluyor. Müfettiş yardımcıları, atamalarının yapılması için idareye başvuruyorlar, idare cevap vermeyerek zımni red ya da cevap vererek talebi red ediyor. Konu idare mahkemelerine ve Danıştay’a taşınıyor, idare davaları kaybediyor. ‘Tamam işte haklarına kavuşmuşlardır’ diye düşünmeyin, idare mahkeme kararlarını uygulamıyor! Anayasamıza göre yasama ve yürütme organları ve idare, mahkeme kararlarını uygulamak zorunda olmasına; İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda mahkeme kararlarını 30 gün içinde yerine getirmeyen idareye ve yerine getirmeyen kamu görevlisine tazminat davası açılabileceği hükmüne rağmen, idarenin şanlı direnişi devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nihayet 22.02.2019 tarihinde atama bekleyen 4500 müfettiş yardımcısından 65 kişinin müfettişliğe atamasını yaptı! En eski tarihli atama bekleyen 1. promosyonun toplam sayısı 107 kişi iken 65 kişinin atamasını yapıldı, 52 kişinin ataması yapılmadı. Hoppala!

İş müfettiş yardımcılarının durumu daha vahim. Atama bekleyen 425 kişi, büyük çoğunluğu davayı kazanmış ama idare, mahkeme kararlarını uygulamıyor.

OLİGARŞİK  BÜROKRASİ HEP VAR

F. Frappart, Le Monde Gazetesi’ndeki makalesinde idareyi aşağıdaki şekilde tanımlamıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar