Devlet tahsilat sorununu nasıl çözecek?

Ülkemizde 2013 yılından bu yana devam eden süreçte, ülkedeki ekonomik dengelerin bozulması ve yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle, vergi ve sigorta primlerinin tahsilatında ciddi problemler yaşanmaktadır. Öyle ki, son 3 yılda...

Ülkemizde 2013 yılından bu yana devam eden süreçte, ülkedeki ekonomik dengelerin bozulması ve yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle, vergi ve sigorta primlerinin tahsilatında ciddi problemler yaşanmaktadır. Öyle ki, son 3 yılda 2016 yılında 6136 sayılı Kanun, 2017 yılında 7020 sayılı Kanun, 2018 yılında da 7143 sayılı Kanun çıkartıldı. Bu kanunların hepsinde de ödenemeyen vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümler mevcuttu. Bu üç kanunun ödenemeyen vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin uygulama sonuçlarına baktığımızda başarı oranının %8-15 arasında olduğunu görmekteyiz.

TAHSİLAT YASALARI MI YETERSİZ?

Bu satırları okuyan sizlerin aklına şöyle bir soru geldiğini düşünüyorum: “Acaba vergi tahsilatını düzenleyen hükümlerde mi bir eksiklik var? Nasıl oluyor da mükellefler vergi ve prim borçlarını ödemeden faaliyetlerini sürdürebiliyorlar?”

Ülkemizde 1954 yılından bu yana uygulanan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun mevcuttur. Bu kanun 65 yılda çok az değişiklikler geçirmiştir. Borcunu ödemeyen vergi mükellefleri şu anda aylık yüzde 2.5 gecikme zammı ödemek zorundadır. Vergi ya da sosyal güvenlik idaresi elektronik haciz yoluyla mükelleflerin banka hesaplarını bloke edebilir ayrıca işyerlerinde fiili haciz yapabilir. Haczedilen menkul ve gayrimenkullerin satışı ya da borçlu mükelleflerin diğer kişi ve kurumlardaki hak ve alacaklarının haczi yollarını kullanarak amme alacağının tahsilatını sağlamaya çalışabilir. Yani vergi ve sosyal güvenlik idaresinin ödenmeyen amme alacağını tahsil edebilmek için elinde kullanabileceği birçok hukuki müessese mevcuttur ve bunu da her zaman kullanabilir ve kullanmaktadır da.

İLK 6 AY SONUÇLARI FELAKET

Ülkemizi yönetenler kabul etmese de, ülkede çok derin bir ekonomik kriz olduğu hepimizin malumu. Vergi ve sosyal güvenlik idaresinin ödenmeyen vergi ve prim borçları ile ilgili yaptıkları bütün tahsilat çabalarına rağmen, ilk 6 aydaki sonuçlar Cumhuriyet tarihimizde yaşanan en kötü tahakkuk/tahsilat oranlarını işaret etmektedir. Beyana dayanan gelir vergisinde 2019 yılı ilk 6 ay tahakkuk/tahsilat oranı: %21.9, gelir vergisi tevkifatında %68.8, beyana dayanan kurumlar vergisinde %14.4 ve dahilde alınan katma değer vergisinde ise %24 olarak gerçekleşmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar