Daha önceleri nerelerdeydiniz?

Hükümet, aşırı dolarize olan ekonomiye “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile müdahalede bulunuyor. Ancak bu değişikliği , geç...

Hükümet, aşırı dolarize olan ekonomiye “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile müdahalede bulunuyor. Ancak bu değişikliği , geç kalınmış  bir değişiklik olarak nitelendirmek gerekiyor. Şöyle ki; 31 Aralık 2017 tarihi itibari ile, kamu ve özel kesimin dış borç stoku 438 milyar dolara ulaşmıştır. Bu tutarın 90 milyar dolarlık bölümü kamunun borcu, kalan 348 milyar doları ise  özel sektöre ait borçtur.
Daha önce yaşanan döviz kurlarındaki artış nedeniyle 2008 yılından sonra, tüketicilerin  dövizle borçlanması yasaklanmıştı. Bu defa yapılan değişiklikler ile, iş dünyasının döviz kredisi kullanımına ciddi sınırlamalar getiriliyor.
Döviz geliri Olmayan KREDİ Kullanamayacak!
Hükümetin 5 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımladığı tebliğ düzenlemeleri 2 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.
Karara göre; 02/05/2018 tarihi itibariyle döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişiler, yurtdışından veya yurtiçinden döviz kredisi kullanamayacak.
Burada döviz gelirinden kasıt ise şu şekilde ifade edilmiştir: “İlgili mevzuat ile belirlenen ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerden elde edilen gelirleri”.
Kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon ABD Doları veya üzerinde olan Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılacak döviz kredileri bu kısıtlamaların dışında tutulmuştur.
Kredi bakiyesinden anlaşılması gereken, Yurtiçinden ve yurtdışından temin edilen nakit döviz kredisi borçlarının geri ödemesi yapılmamış toplamınışeklindedir.
Döviz geliri şartı aranmayacak haller:
Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar