Ambargo delme cezaları gider yazılamaz

Son aylarda Amerika’da görülen İran’a ilişkin Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından konulan ticari ambargonun delinmesine ilişkin yargılamanın, Türkiye’ye etkilerini tartışıyor ve...

Son aylarda Amerika’da görülen İran’a ilişkin Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından konulan ticari ambargonun delinmesine ilişkin yargılamanın, Türkiye’ye etkilerini tartışıyor ve merakla bekliyoruz.
Bu davada adı geçen ve
ambargo delme faaliyetleri içinde bulunduğu iddia edilen Türkiye’de faaliyet gösteren 5 bankanın; ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tarafından cezaya çarptırılıp, çarptırılmayacağı veya ne kadarlık bir cezanın kesileceği merak konusu.
ABD Hazinesi’nin bundan önceki dönemde, kendi bankaları dahil olmak üzere bankalara toplam 60 milyar dolar yaptırım ihlalleri cezası kestiğini hepimiz biliyoruz.
Bugünkü yazımızda; sizlere olası ambargo delme cezasına çarptırılan bankaların, bu ceza tutarlarını Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre; ticari kazancın tespitinde gider yazıp yazamayacağı ve bankaların finansal tablolarında karşılık ayırıp ayıramayacağı ile ilgili özet bilgi sunacağım.
Gider yazılamaz…
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan hüküm gereğince; sözleşmelerde ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere, kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderlerinin kurum kazancının tespitinde indirilmesi mümkün değildir.
Ödenen tazminatların gider yazılabilmesi için; işle ilgili olması ve sözleşmeye, ilama veya kanun emrine bağlı bulunması şarttır. Ancak, kurumlarca işle ilgili ödenen tazminatlar, sözleşmeye, ilama veya kanun emrine bağlı bulunsa dahi, kurumların, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının kusurundan kaynaklanması halinde gider olarak yazılamamaktadır.
Yani, bankalar ambargo delmek nedeniyle çarptırıldıkları para cezalarını, Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak dikkate alacaklardır. Ancak ticari zararlarında gösterilen bu tutarları, mali kârın tespitinde vergi matrahına ilave edecekler ve üzerinden Kurumlar Ve...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 315 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 293 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 131 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 92 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar