Kiracılara piyango çıktı...

Yeni yılda, kapsamlı vergi düzenlemelerini içeren ilk kanun olan “7161 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de...

Yeni yılda, kapsamlı vergi düzenlemelerini içeren ilk kanun olan “7161 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Söz konusu kanun ile yapılan düzenlemelerden bugün en önemli ve milyonlarca mesken kiracısını ilgilendiren değişikliği dikkatlerinize sunmak istiyorum.
Kira bedelinin belirlenmesinde “tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim” oranı kullanılacak. Ülkemizde yaklaşık 19 milyon mesken kiracısı mevcut. Kiracıların kabusu, her yıl yapılan kira artışları. Enflasyon ve kurların, deyim yerindeyse kükrediği 2018 yılını geride bıraktığımız bu günlerde, kiracılara yeni yıl piyangosu çıktı desek yanlış olmaz.
Kanunun 56’ıncı maddesiyle, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun kira bedelinin belirlenmesine ilişkin 344’üncü maddesinde yapılan değişiklikle kira bedelinin belirlenmesinde, üretici fiyat endeksi yerine, “tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim” oranının kullanılacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinin değişiklikten sonraki hali; “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu gözönüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir” şeklini almıştır.
Bu düzenleme 01.01.2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANACAK? Yukarıda yer alan ve yürürlüğe giren düzenleme ile ev sahipleri, kira a...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar