Tek kriter: PKK/HDP’nin kabul etmeyeceği kişi aday olamaz

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener'in bugünkü (15.04.2022)''Tek kriter: PKK/HDP’nin kabul etmeyeceği kişi aday olamaz'' başlıklı yazısı.

Yazıma bir anonsla başlayayım: “Gün geçmiyor ki Millet İttifakı üyeleri cumhurbaşkanı adayı için yeni kriterler açıklamasın. Dün de Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, adaylık kriterlerini açıkladı...”

6’lı masanın üyesi partilerin, ayrı zamanlarda birbirine benzer “kriter” açıklamalarının artık bir önemi kalmadı. Herkes “Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?” sorusunu soruyor.

6’lı masa ise “Nasıl bir cumhurbaşkanı?” sorusunun cevabından, “Kim cumhurbaşkanı olacak?” cevabına gelmiyor, gelemiyor. Kılıçdaroğlu mu, İmamoğlu mu, Yavaş mı ya da başka bir isim mi?

CHP’NİN KRİTERLERİ

Aynı zamanda kendisi de adaylığa hazırlanan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kriterlerini şöyle açıklamıştı:

- Devleti bilmeli.

- Sağduyulu olmalı.

- İttifakın bileşenlerine güven vermeli ve ortak hareket etmeyi temel ilke olarak kabul etmeli.

- Aday siyasetçi olmalı.  

İYİ PARTİ’NİN KRİTERLERİ

İP Genel Başkanı Meral Akşener’in en önemli kriterleri şöyle:

- Kazanacak bir adayla seçime gidilmeli.

 Almanya, Finlandiya cumhurbaşkanları gibi adını bile bilmediğiniz, derleyici, toparlayıcı bir kişi olmalı.

SAADET’İN KRİTERLERİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun dün açıkladığı kriterler şunlar:

- Seçimi alacak bir aday olmalı.

- Kutuplaştırıcı değil, kucaklayıcı.

- Ötekileştirici değil, uzlaştırıcı.

- Kuvveti değil, hakkı ve adaleti üstün tutacak. 

- Menfaati değil, hizmeti esas alacak.

DP’NİN KRİTERLERİ

6’lı masanın üyesi Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, cumhurbaşkanı adaylığı için kriterlerini şöyle açıkladı:

- 20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak. 

- Seçilebilirlik.

- Seçim sonrası 20 yılda AKP tarafından ‘devr-i sabık’ muamelesine maruz kalan T.C. Devleti’ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ile Deva Partisi Genel Başkanı Babacan, “Kim ve nasıl bir cumhurbaşkanı?” konusundan çok, seçilecek cumhurbaşkanının nasıl kontrol altında tutulacağına odaklanmış durumda; yetki kullanımı konusunda elinden neredeyse taahhütname talep edecek noktadalar. 

Peki altı partinin kriterlerin bir önemi var mı? PKK’nın siyasi şubesi HDP’nin desteğini almadan hiçbirisinin önemi yok.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK’NIN HDP’YE TALİMATLARI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 651 Okunma Marketlerde gıdada fahiş fiyata yasal önlem şart 19 Nisan 2024 | 151 Okunma Yargı PKK/HDP’yi kapatacağına yine bana ceza verdi 17 Nisan 2024 | 2.547 Okunma FETÖ’yü bitirmezseniz FETÖ sizi bitirir 08 Nisan 2024 | 1.647 Okunma Bakanlık 7 ay önce uyarmış Göz göre göre kriz ve kaos 05 Nisan 2024 | 3.087 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar