Soykırım suç ortağı ABD Başkanı BIden UCM’de yargılanmalı

Hürriyet yazarı Nedim Şener bu hafta 'Soykırım suç ortağı ABD Başkanı BIden UCM’de yargılanmalı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

İSRAİL’in 7 Ekim’de Gazze’de başladığı soykırım ara vermeden devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti, bunların 14 bini kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Evler yanında hastaneler, camiiler, kiliseler vuruluyor. Dünya kamuoyu ayağa kalkmış; ABD, Almanya, İngiltere, Fransa dahil Avrupa ülkelerinin yardım ve desteği ile gerçekleşen soykırıma sessiz kalan Papa Francis ise ancak iki buçuk ay sonra “Bu bir terördür” diyebildi.

Arap ülkelerinin tepkisizliğine karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çabaları İslam dünyasındaki derin sessizliği yırtarak bir çığlık haline dönüşüyor. “Türkiye” adnı kullananlar dahil bir çok meslek örgütü olan bitene sesini çıkarmazken İstanbul 2 Nolu Barosu sadece Türkiye’nin değil insanlığın yüzünü ağartan bir girişimle, Gazze’de soykırım suçu işleyen İsrail yöneticileri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) suç duyurusunda bulundu. Sadece bu değil Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne de dilekçe vererek soykırımcı İsrail yöneticilerinin yargılanması için uluslararası girişimlerin zeminini oluşturdu.

Bugüne kadar UCM’ye beş ülke İsrail aleyhinde suç duyurusunda bulundu, bunların arasında en detaylı, delilleri sağlam ve etkili başvuruyu İstanbul 2 Nolu Barosu yaptı.

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı avukat Yasin Şamlı ve Baro yöneticileri, UCM’ye verdikleri dilekçenin kapsamı ile ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi.

DELİLLER 5 GRUPTA

Dilekçe, “Maddi olayın izahı”, “Teorik değerlendirme” ve “Deliller” kısmından oluşyor. Elbette en ilgilendiğim bölüm “Deliller” kısmıydı. Deliller beş gruptan oluşuyor;

- Birinci grup deliller, Gazze’de yaşanan soykırımı görüntüleyen gazeteci ve televizyoncuların çektiği fotoğraf ve video görüntülerinden oluşuyor. Bu konuda Anadolu Ajansı’nın Gazze’de İsrail’in işlediği savaş suçlarını ve soykırımı tarihe mal ettiği fotoğraflarına vurgu yapmak gerekiyor. AA bu fotoğrafları “Kanıt” adı altında da basılı yayın haline getirildi.

- İkinci grup deliller, Gazze’den Türkiye’ye getirilen yaralıların noter huzurunda ve görüntülü olarak alınan ifadeleri.

- Üçüncü grup deliller, Türkiye’ye getirilen yaralıların Gazze’de halen ateş altında bulunan yakınları ile yapılan görüntülü ve sesli olarak noter huzurunda alınan ifadeleri ve tanıklıkları.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘İsmailağa devlete akredite bir cemaattir’... ‘Gerektiğinde cemaatlere operasyon yapmalı’ 03 Mayıs 2024 | 938 Okunma FETÖ İsmailağa’yı ele mi geçiriyor 01 Mayıs 2024 | 2.670 Okunma Avrupa’daki PKK’lı Kandil’den daha çok 29 Nisan 2024 | 756 Okunma PKK/DEM’e kapatma davası yolda... Yargıtay Başsavcılığı inceleme başlattı 26 Nisan 2024 | 1.835 Okunma Tarihi anlaşma, tarihi değiştirecek proje 24 Nisan 2024 | 1.400 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar